İkinci yargı paketinde nafaka hakkının sınırlandırılması ve istismarcılara af düzenlenmesine yönelik girişimlerin bulunduğunu kaydeden Sosyal Hizmet Uzmanı Işık, “Bu ülkeyi 30 yıl geriye götürecektir” dedi
Sosyal Hizmet Uzmanı Belgin Işık, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamındaki ikinci yargı paketinde yer alacağı iddia edilen nakafa hakkının gasp edilmesi ve cinsel istismar suçlularına ilişkin ceza indirimlerine ilişkin konuştu.
İkinci yargı paketinde nafaka hakkının sınırlandırılması ve istismarcılara af düzenlenmesine yönelik girişimlerin bulunduğunu kaydeden Işık, 2016’dan beridir cinsel istismar uygulayan kişilere af çıkarılmasının gündem olduğuna dikkati çekerek, şu ana kadar kadınların mücadelesiyle geri çekilmek zorunda kalındığını hatırlattı. Işık, “Aradan üç yıl geçtikten sonra bir kere daha nafaka hakkını budamaya, mümkün olursa kaldırmaya yönelik düzenlemeler içerdiğini öğrendik. AKP ve MHP’nin ortak teklifi olarak TBMM’ye sunulacak olan ikinci yargı paketinde, çocukları tecavüzcüyle evlendirmeye yönelik de çok ciddi bir tehdit var. Yani çocuğun istismarcısıyla evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi hükmünün de yer alacağına dair bir tehdit” diye belirtti.
‘Boşanma davalarında yüzde 82 oranında şiddet iddiası var’
“Boşanma ve nafaka davaları ile ilgili olarak incelenen dosyaların yüzde 82,9 gibi büyük bir oranında kadına yönelik şiddet iddiası mevcut” diyen Işık, Medeni Kanunu’nun 175 ve 176’ncı maddelerine değinerek, “Kadınlara hükmedilen, yoksulluk nafakasıdır, çocuklar için verilen ise iştirak nafakasıdır” dedi.
‘Ülke 30 yıl geriye gidecek’
Yeni düzenlemeyle nafakanın süreli hale getirileceğinin belirtildiğini aktaran Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yani kadın veya erkek evli kaldığı süre kadar nafaka alabilecek veya 5 yıl alabilir diye sınırlandırılacak. Kadınların işgücüne katılım oranlarının düşüklüğü, yaşı ilerledikçe kadınların iş bulma şanslarının kalmadığı, ev işlerinin karşılıksız olduğu dikkate alındığında buradaki amacın; kadınlara evde otur ve sakın boşanmaya kalkma, boşanırsan da bedeline katlan, erkekler ömür boyu nafaka mı ödeyecek deniyor aslında. Yani sistem evlendikten sonra kadınları çalışma hayatından koparıp evde çocuğa bakması, annelik ve ev bakımı sorumluluğunu yüklüyor. Nafaka hakkının hiçbir şekilde kısıtlanmaması, değiştirilmemesi veya geri alınmaması gerekmektedir. Eğer aksi olursa, ülke 30 yıl geriye gidecektir. Sonuçta bu, kadına karşı devlet eliyle uygulanan ekonomik şiddet olarak anılacaktır. ‘Çocuğun istismarcısıyla evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi’ hükmünün de yer alacağı, yargı paketine gireceği öne sürülen yeni düzenlemeye ilişkin Işık, çocuğu istismara maruz bırakan kişi ile çocuk arasındaki yaş farkının 10’un üzerinde olmaması durumunda ve evlilik halinde hükmün ertelenebileceği ifade ediliyor. Çocuk istismarının meşrulaştırılmasıyla karşı karşıyayız. Bu paketle, çocuk yaşta erken evliliklerin önünü açılıyor. İstismarda bulunan kişi aklanmak istenilmektedir.”
Işık son olarak, bu tür uygulamalara karşı tüm kesimlere mücadele çağrısında bulundu.
MA / Hamdullah Kesen