27 Ekim 1918’de ilk sayısı çıkan ve Pontoslu Rumların kendi kaderlerini tayin etmelerini destekleyen günlük Epochi Gazetesi 106 yıl sonra Pontos’a geri döndü. Gazetenin sayıları 106 yıl önce yayınlanan tarihlerde okuyucu ile buluşmaya başladı
27 Ekim 1918’de ilk sayısı çıkan ve Pontoslu Rumların kendi kaderlerini tayin etmelerini destekleyen günlük Epochi (Çağ) Gazetesi 106 yıl sonra Pontos’a geri döndü. Gazetenin sayıları 106 yıl önce yayınlanan tarihlerde okuyucu ile buluşmaya başladı.
Trabzon’da yayınlanan gazete haftada dört kez çıkan tek gazeteydi (yani günümüz gazetelerine en benzeyen gazete). Diğer gazeteler haftada 1-2 kez yayınlanıyordu. Epochi kapatıldığı güne kadar Pontos’un ve Rumların sesi oldu. Gazetenin sahibi ve müdürü ise bölgedeki tek profesyonel gazeteci ve gazete müdürü olan Nikos Kapetanidis.
Epochi’nin tarihsel rolü, içeriği ve yeniden yayımlanma süreci hakkında şöyle bir duyuru yapıldı:
“Gazete Trabzon’un yanı sıra Giresun, Amasya, Samsun gibi Pontos kentleri ile İstanbul, Rusya ve Yunanistan’dan da haberler geçiyordu. Gazetede güncel gelişmeler ve Pontos’ta yaşanan katliam, zorla göç ettirme haberleri ile birlikte eğitimden ekonomiye kadar birçok haber yayınlanıyordu. Epochi’de Troçki ve Lenin’in devrimle ilgili yazılarının yanı sıra Trabzonlu Rum sosyalist Yorgos Skliros’un “Sosyal Meselemiz ve Demotika Savunucusu” gibi çalışmaları defalarca yayınlandı. Yine Trabzon’daki memur ve işçilerin yaşadıklarına dair Aralık 1918 ile Ocak 1919 arasında “Çalışanlar Nasıl Yaşıyor” başlıklı makale dizisi gibi Pontosluların ekonomik sorunlarına da dikkat çekildi. Pontos’un yanı sıra dünyadan da haberler yayınlayan Epochi’nin sayfalarında 1. Dünya Savaşı’nın gidişatına dair de birçok yazı yer alıyordu. Trabzon’daki döviz kurları, fındık, zeytinyağı ve diğer ürünlerin fiyatları, ilanlar gazetede yer alan diğer haberlerdi.”
Şiir, öykü ve tiyatro oyunları
Çıktığı ilk günden bu yana gazetede aynı zamanda öykü, şiir, tiyatro oyunları gibi kültür yazıları da sıkça yer alıyordu. Epochi’de Yunan yazarlar Gavriilidis, Zaharias Papantoniu, Pavlos Nirvana’nın yanı sıra Pontoslu Yorgos Skliros’un yazıları ile şairler Yorgos Suris, Yorgos Drosinis ve Kostis Palamas’ın şiirleri ile Oscar Wilde, Lev Tolstoy ve Maksim Gorki’nin de öyküleri yayınlandı. Yine gazete müdürü Kapetanidis Spiros Fotinos takma adıyla yazdığı edebi metinlerin yanı sıra “Denizde Paskalya” ve “Yanis’in Mektupları” adlı öykülerini de Epochi’de yayınladı.
Kapetanidis ve mücadelesi
Bir Pontos aydını olan Kapetanidis, Epochi’de eğitim ve kültür üzerine de birçok yazı kaleme aldı. Rum gençlerinin Pontus okullarında Patrikhanenin muhafazakarlığının dayattığı eğitime karşı çıkan Kapetanidis, Epochi’de 2 yıl boyunca yayınladığı 44 makalede, öne çıkardığı en önemli konu ise eğitimin halkın ulaşabileceği ve daha kolay anlayabileceği düzeye indirgenmesi oldu. Eğitim dilinin halkın kullandığı Demotiki lehçesinde verilmesi gerektiğini savunan Kapetanidis, bunun sağlayacağı toplumsal ve entelektüel özgürlüğün ulusal bağımsızlık talebinin de yükselmesine yardımcı olacağını anlattı. Epochi gazetesinin internet sitesine ise okurlar şu adresten ulaşabilir: https://epochi.pontosgercek.com/
KÜLTÜR SERVİSİ