Koronavirüs salgını yoksulluk ve açlık çeken halkları daha da kötü duruma sürüklüyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından oluşturulan 16 üyeli Gıda Krizine Karşı Küresel Ağ’ın yıllık raporunda, 55 ülke ve bölgede 135 milyon kişinin akut gıda güvensizliği yaşadığı belirtildi. ‘2020 Küresel Gıda Krizi’ başlığıyla yayımlanan rapora göre, Afrika 73 milyonla bu alanda ilk sırada yer alırken, onu 43 milyonla Ortadoğu ve Asya bölgesi, 18.5 milyonla Latin Amerika ve Karayipler bölgesi, yarım milyonla da Avrupa izledi. Buna göre, 22 ülkedeki 77 milyon kişi çatışma ve emniyetsiz koşullar, 25 ülkedeki 34 milyon kişi aşırı hava olayları ve 8 ülkedeki 24 milyon kişi de ekonomik şoklardan ötürü akut gıda kriziyle karşı karşıya.
En büyük açlık Yemen’de
Gıda krizi yaşanan 55 ülke ve bölgede, 5 yaş altında 17 milyon çocuk yetersiz besleniyor, 75 milyon çocuğun boyu da normalin altında bulunuyor. Raporda, gıda krizi içindeki en kötü 10 ülke şöyle sıralandı: 15.9 milyon kişinin gıda krizi içinde olduğu Yemen, 15.6 milyon kişiyle Demokratik Kongo Cumhuriyeti, 11.3 milyonla Afganistan, 9.3 milyonla Venezuela, 8 milyonla Etiyopya, 7 milyonla Güney Sudan, 6.6 milyonla Suriye, 5.9 milyonla Sudan, 5 milyonla Nijerya (Kuzey bölgesi), 3.7 milyonla Haiti. Raporda, çatışma, makroekonomik kriz, ani iklim değişimleri ve çöl çekirgeleri gibi etkenlerin tarıma verdiği zarar nedeniyle Yemen’in gıda krizini en kötü geçiren ülke olarak kalmaya devam edeceği ortaya kondu.
Virüsün gıda güvenliğine etkisi
Raporda, gıda güvenliğine etkilerini hissettirmeye başladığı belirtilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, sağlık sistemlerine aşırı yük getirmesinin muhtemel olduğu kaydedildi. Raporda, “Salgın özellikle tarım ve tarım dışı sektörlerde çalışan en kırılgan grupların geçim kaynaklarını ve gıda güvenliğini harap edebilir. Küresel durgunluk, gıda tedarik zincirinin büyük ölçüde bozulmasına yol açacaktır” ifadeleri kullanıldı. FAO Genel Direktörü Çü Dongyü de konuya ilişkin Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Dünya genelinde milyonlarca kişi çatışma ve felaketler nedeniyle akut açlık çekiyor. Kovid-19 ve çöl çekirgeleri milyonları daha fazla zorlamakla tehdit ediyor” değerlendirmesinde bulundu.
EKOLOJİ SERVİSİ