Küresel ısınmada 2 derecelik artışın aslında ‘en iyimser senaryo’ olduğunu vurgulayan araştırmacı-gazeteci Wallace-Wells, bireysel çabaların bu durumu değiştiremeyeceğini belirtiyor
New York Magazine’de 2017’de yayınlanan ‘The Uninhabitable Earth’ (Yaşanılmaz Dünya) makalesi kitaba dönüştürülen Amerikalı gazeteci David Wallace-Wells, bilim insanlarının ‘bilimsel kaygılarla’ ürkütücü senaryoları bile dillendiremediğini belirtti. Fransa’da yayınlanan Le Point gazetesine konuşan Wallace-Wells, küresel ısınmaya ilişkin bugüne kadar yayımlanan yüzlerce bilimsel araştırmadan faydalandığı kitabının 2017 yılında yayınlanan tartışmalı makalesinin genişletilmiş hali olduğunu söyledi. 2017 yılında küresel ısınmanın 5 ila 8 derece artması halinde yaşanabilecekleri değerlendirdiğini söyleyen Wallace-Wells, kitabında ise 4 derecelik bir artışı ele alıyor. Bu nedenle kitap, ‘Yaşanılmaz Dünyada 4 derecelik artışla yaşamak’ başlığıyla yayınlandı.
‘İyimser senaryo’
David Wallace-Wells, bugüne kadar yayınlanan birçok bilimsel araştırmada küresel ısınmanın 19. yüzyıla oranla 2 derecelik armasının ‘felaket’ olarak nitelendirildiğine dikkat çekti. Ancak WallaceWells’e göre, durum sanılandan da daha kötü. 2 derecelik sıcaklık artışının aslında ‘en iyimser senaryo’ olacağını vurgulayan WallaceWells, “İklimsel değişiklikler nedeniyle dönüşmüş, altüst olmuş bir dünyada yaşamak zorunda kalacağız ve bu, bugüne kadar kimsenin ilan etmediği şekilde karmaşık olacak” diye konuştu. Wallace-Wells, iklim üzerine çalışan bilim insanlarının yüzde 100 emin olmadıkları sonuçları vermekten bile çekindiklerini belirtiyor. Kitabında ele aldığı 4 derecelik sıcaklık artışının dünyadaki tarım üretiminin yarı yarıya düşeceğine dair bilimsel tespitleri hatırlatan Wallace-Wells, bunun ise daha çok savaş, daha fazla felaket anlamına geldiğini vurguladı.
Ortadoğu felaketin kapısında
Wallace-Wels, “Dünyadaki tüm iklim haritası değişecek; Paris’te, Vancouver’da veya Stockholm’de sıtmaya veya dang hummasına yakalanma riskiniz olacak. Bundan kaçışınız olmayacak; her nerede olursanız olun, isterseniz zengin ülkelerde olun, fark etmeyecek” diye konuştu. 2 derecelik artışın 2040-2050 yılları arasında gerçekleşeceğine dair tahminleri hatırlatan Wallace-Wells, yüzyılın ortalarına gelindiğinde Ortadoğu’nun herhangi bir şehrinde gündüzleri dışarı çıkmanın sıcak çarpmasından ölme riski olacağı öngörüsünde bulunuyor. Küresel ısınmaya karşı bireylerin tek başına yaşam tarzlarını değiştirmesinin yetersiz olacağının altını çizen David Wallace-Wells, karbondioksit (CO2) gibi sera etkili gaz salınımlarını sınırlamanın da yetmeyeceğini dile getirdi. Wallace-Wells, ‘sıfır karbon’ hedefinin tutturulmasının zorunlu olduğunu ve bunun için de insanlığın tüm yaşam tarzını değiştirmesi gerektiği uyarısı yapıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ