Ömrünün 30 yılı cezaevinde geçen Orhan Sakçı, ‘Barış ve Demokratik Toplum Süreci’nin hedefine ulaşması için ilk olarak hasta tutsakların tahliye edilmesi gerektiğini vurguladı
Kürt sorununun çözümüne dair başlayan “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” sürerken, toplumun öncelikli talepleri arasında hasta tutsakların özgürlüğü geliyor. İnsan Hakları Derneği (İHD) raporuna göre cezaevlerinde 335’i ağır, en az bin 412 hasta tutsak bulunuyor.
Ömrünün 30 yılını cezaevinde geçiren ve birçok hastalığı bulunan isimlerden Orhan Sakçı, hasta tutsakların tahliyesinin sürece dönük samimiyetin gereği olduğunu vurguladı.
Orhan Sakçı, Bursa’da 1994 yılında gözaltına alındı ve Mûş’ta yargılandığı davada müebbet hapis cezası aldı. Sırasıyla Muş E Tipi, Gaziantep Özel Tip Cezaevi, Adıyaman E Tipi Cezaevi, Diyarbakır D Tipi, Muş E Tipi, Tekirdağ T Tipi, İzmir Şakran 3 No’lu T Tipi ve Antalya Yüksek Güvenlikli cezaevlerinde kaldı. 31 Aralık 2023 tarihinde ise tahliye oldu.
Tutsaklar serbest bırakılmalı
Tutuklandığı ve özgürlüğüne kavuştuğu dönemlerin siyasi atmosferine dair farklılıklar olduğunu kaydeden Orhan Sakçı, “Ortadoğu’da siyaset yapmak ve kendi gücünü korumak çok önemli. Ülkenin geldiği durumda ortada. Ekonomik bir dar boğaz var. Antidemokratik uygulamaların ayyuka çıkması durumu var. Diğer taraftan da bir süreç yaşanıyor. Bu süreç Kürt özgürlük hareketi içinde bir dönüşüm yaratırken, diğer taraftan Türkiye’de yeni bir demokratik sürecin başlaması şansı doğurmuştur” dedi.
Hasta tutsaklar sağlığa erişemiyor
Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrının ve devam eden sürecin tüm kesimlere kazandırma potansiyelinin olduğunu söyleyen Orhan Sakçı, sürecin en önemli konularından birisinin hasta tutsaklar olduğunu kaydetti. Hasta tutsaklarla ilgili acilen adım atılması gerektiğini vurgulayan Orhan Sakçı, “Cezaevlerinde 1990’lardan 2000’lere kadar ağır işkence ve uzun gözaltı süreleri oldu. Uygulanan işkenceler tutsakların bedenleri üzerinde ciddi tahribatlar oluşturdu. Doktorların ideolojik yaklaşımı, cezaevinin önem vermemesi, hastalıkların göz ardı edilmesi gibi durumlardan dolayı hastalıklar ağırlaştı. Şu an hasta tutsaklar sağlığa erişemiyor” diye konuştu.
Tedavi koşulları yok
Hasta tutsaklara dönük uygulamalara dikkati çeken Orhan Sakçı, şunları kaydetti: “Hastasın ve ilaç alıp tedavi olman gerekiyor, ama koşullar yok. Cezaevinden hastaneye getiriliyorsun; ayakların bağlanıyor, kolun ranzaya bağlanıyor. Dolayısıyla hareket edemiyorsun. Psikolojik olarak zaten ağır etkileri oluyor. Birisi hasta olsa da hastaneye gitmek istemez. Bu gözardı ediliyor ve kendi hastalığıyla baş başa bırakılıyor. Hasta tutsakların bırakılması süreçte iyi niyet göstergesidir. Sadece hasta tutsakların değil, bütün siyasi tutsakların serbest bırakılması gerekir. Samimiyet için bence bütün tutsakların bırakılması gerekir.”
Kaynak: MA