32 yıldır hapiste tutulan kanser hastası siyasi tutsak Soydan Akay’ın tahliyesi 4’üncü kez İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla engellendi
32 yıldır hapiste tutulan kanser hastası siyasi tutsak Soydan Akay’ın avukatları Veysel Akay ve Esra Bilen, Akay’ın tahliyesinin İdare ve Gözlem Kurulu’nun (İGK)10.02.2025 tarihinde aldığı kararla bir kez daha engellendiğini açıkladı.
Tahliyesi 4’üncü kez ertelenen Soydan Akay’ın 2018 yılının Nisan ayından bu yana tek başına tutulduğunu ve avukatlarıyla yaptığı görüşmelerin izlendiğini aktaran avukatları, İdare ve Gözlem Kurulu kararlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
İdare ve Gözlem Kurulu Soydan Akay hakkında düzenlediği raporda “mahkumiyetine esas oluşturan terör örgütünden ayrılmadığına dair” karar vererek hukuka aykırı olmasının yanı sıra hayatın olağan akışına aykırı bir karar vermiştir. Zira 8 yıldır avukat görüşmeleri dahi kamera ile kayıt altına alınarak izlenen ve yine 8 yıldır tekli hücrede tutulan, cezaevinde başka hiçbir mahpusla görüştürülmeyen bir mahpusun örgütle bağının olduğu iddiası aklen ve hukuken hiçbir şekilde açıklanamayacak bir durumdur. Böylesi bir iddia ancak ve ancak cezaevinde güvenlik açığı anlamına gelmektedir.
İGK’ler yetki gaspı yapıyor
İdare ve Gözlem Kurulu kararında Soydan Akay hakkında “Kurum içi ve kurum dışı itibari bilgiler doğrultusunda Türkiye’deki ceza İnfaz kurumlarında barındırılan PKK terör örgütü tutuklu hükümlülerinin sorumlusu olarak biliniyor olması” şeklinde iddialara yer verildiğini aktaran avukatları, kararın hukuka aykırı olduğuna dikkati çekti. İstihbarat bilgilerinin tek başına hukuki bir delil niteliği taşımadığını kaydeden avukatlar açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Cezai bir soruşturma-kovuşturmada yargı makamları tarafından gerçekliğe kavuşturulmayan bu bilginin cezaevi idaresi tarafından bu tür keyfi kararlarla kullanması kabul edilemezdir. Bir kamu idaresinin yargı makamı gibi davranıp yetki gaspı yaptığı ortadadır.
Kriminalize ediliyor
Soydan Akay’ın Anayasal hak olan haberleşme hakkını kullanarak başka mahpuslara yazışmaları “örgüt üyeliğinden hüküm giyen hükümlüler ile mektuplaşıyor” denilerek kriminalize edilmeye çalışılmıştır. Oysa idarenin bu keyfi elkoymalarının hukuken hiçbir kıymeti olmayıp bu kararlar gerekçe gösterilerek Akay’ın iyi halli olmadığı değerlendirmesi hukuka aykırıdır.
Soydan Akay kimdir?
Soydan Akay 1993 yılında “Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya çalışmak” suçunu işlediği iddiasıyla idam cezası verilen; daha sonra idam cezasının kanunla ilga edilmesinden sonra cezası müebbet hapis cezasına (36 yıl) çevrilen bir siyasi tutsaktır. İnfaz hukukuna göre 36 yıllık hapis cezasının 30 yılını dolduran mahpuslar koşullu salıverilme hakkını kazanmaktadır. 30 yıllık cezası 11.08.2023 tarihinde dolan Soydan Akay, 2 yıl önce koşullu salıverilmesi gerekirken keyfi ve hiçbir dayanağı olmayan İdare ve Gözlem Kurulu kararlarıyla tahliyesi 4 kez ertelenerek halen daha Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulmaya devam edilmektedir.
HABER MERKEZİ