Kürt Birliği konferansının Kürdistan genelinde Kürt Ulusal Konferansı için temel bir adım olacağını belirten KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, Kürtlerin çözüm konusunda deneyim ve projelere sahip olduğunu ve Şam yönetiminin de Kürtleri dikkate almak zorunda olduğunu söyledi.
Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Zeyneb Murad, 26 Nisan’da Cizîr Kantonu’nun Qamişlo kentinde düzenlenen “Rojavayê Kürdistan Birlik ve Ortak Tutum Konferansı”nın sonuçlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Konferans Suriye’nin geleceği için önemlidir
Konferansın Kürt halkı ve Rojava için büyük bir başarı ve tarihî bir adım olduğunu belirten Zeyneb Murad, konferansın Suriye’nin geleceği ve Kürt halkının haklarının güvence altına alınması açısından önemli kazanımlar sunduğunu söyledi. Zeyneb Murad, “Bu konferans halkımıza, Kürdistan ve dışındaki tüm siyasi çevrelere moral ve güç verdi. Uluslararası kamuoyu da süreci dikkatle takip etti” dedi.
Özerk Yönetim modeli alternatif haline geldi
Zeyneb Murad, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’nin kurulmasıyla birlikte bölgede yeni bir döneme girildiğini hatırlatarak, Özerk Yönetim modelinin Suriye’nin geleceği için umut verici bir alternatif haline geldiğini vurguladı.
Konferans tüm parçaları etkiler
Kürt halkının dört parçada yaşadığını ve bu parçalar arasındaki bağın güçlü olduğunu belirten Zeyneb Murad, konferansın yalnızca Rojava için değil, Kürt halkının yaşadığı diğer bölgeler için de etkili olacağını söyledi. Bir parçadaki sorunların çözümünün diğer parçaları da etkilediğini dile getiren Zeyneb Murad, “Abdullah Öcalan’ın ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’nın yarattığı etkiyi gördük. Bu konferans da benzer bir etki yaratacaktır. Bu nedenle diyebiliriz ki bu konferans, Kürdistan Ulusal Konferans’ların inşası için esaslı bir adım” diye konuştu.
Kararlar hayata geçirilmeli
Konferansta alınan kararların hayata geçirilme sürecine dikkat çeken Zeyneb Murad, bu sürecin sadece Rojava halkına değil, tüm Kürtlere ait bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Siyasi çevrelerin, sivil toplum örgütlerinin ve toplumun tüm kesimlerinin bu sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini dile getiren Zeyneb Murad, “Konferansın sonuçları, diplomasi ve uluslararası alanda bir güç ve destek kaynağına dönüştürülebilir” dedi.
Kürtler bu sürecin garantör konumunda
Baas rejiminin çöküşünün ardından Suriye’de “geçici bir yönetim”in kurulmasının da bir konferansla gerçekleştiğini hatırlatan Zeyneb Murad, o sürecin tekçi bir anlayışa dayandığını ve halklar tarafından tepkiyle karşılandığını ifade etti. Zeyneb Murad, “Suriye yönetimi, Kürtlerin sesine ve tutumuna özellikle kulak vermek zorundadır. Çünkü Kürtler bu sürecin başarısı için garantör konumundadır. Çözüm konusunda deneyim ve projelere sahip olan Kürtler, bu sayede birçok kesimin de sürece dahil olmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla Suriye yönetimi, bundan sonra bu sesi görmezden gelemez.” diye belirtti.
Haber: Sîma Birokê / ANHA