Silopi ve Paris’te katledilen 6 Kürt siyasetçi ile ilgili İstanbul, Hakkari ve Dersim’de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Kadınlar, katliamlarla hedef alınanın kadın mücadelesi olduğunu söyledi
Şırnak’ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016’da katledilen Fatma Uyar, Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i anma etkinlikleri birçok kentte ve ilçede devam ediyor. Kürt siyasetçilerin mücadelesini bıraktıkları yerden devam ettirdiklerini belirten kadınlar, Jin News’ten Hikmet Tunç’a değerlendirmelerde bulundu.
Erk iktidarın ve devlet zihniyetinin kadın mücadelesine dönük saldırılarının yüzyıllardır sürdüğünü söyleyen HDP Van İl yöneticisi Leyla Atsak, Paris katliamının faillerinin korunduğunu vurgulayarak, “Fransa’nın Paris kentinde dünyanın gözü önünde kadınlar katledildi. Ancak hiç kimse bu katliama sesini çıkarmadı, çünkü Kürt kadınlarıydı. Buradan bir kez daha eril zihniyete karşı mücadelemizi sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Kadınlar ayağa kalktı’
Uluslararası güçlerin 6 Kürt siyasetçi kadının katledilmesiyle amaçlarına ulaşamadıklarını ifade eden HDP Tuşba İlçe Eşbaşkanı Edibe Babur ise “Bu katliam, Kürt kadın mücadelesine bir darbe vurma amacıyla yapıldı. Ancak katledildikleri gün dünyanın dört bir yanında kadınlar ayağa kalktı. Eskiden kadınlar maruz kaldıkları şiddetin üzerini kapatırlardı. Ama şimdi Kürt kadının mücadelesiyle birlikte gözaltı, tutuklanma hatta katledilmeye rağmen her alanda mücadelemizi sürdürüyoruz” diye konuştu.
Eş zamanlı etkinlikler
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisleri ile Tevgera Jinên Azad (TJA), 6 Kürt siyasetçi için İstanbul’un üç ilçesinde ve Hakkari’de anma etkinliği düzenledi. Ayrıca, Avrupa kentlerinde kadınlar katledilen 6 Kürt siyasetçi için bugün çeşitli eylemler gerçekleştirecek.
Fidan ve Leyla bugünlere ışık oldu
Katledilen Fidan Doğan, 17 Ocak 1982’de Maraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Hançıplak köyünde dünyaya geldi. Ailesi, o henüz 2 yaşındayken Fransa’ya yerleşmek zorunda kalan Doğan, 9 yaşındayken ailesinin yanına gidebilmek için göç yollarına düştü. Diasporada olsa da yurtsever bir ailesi olduğu için Kürt kültürü ve Kürt ulusal mücadelesi içerisinde büyüdü. Fransa’da Strasburg Kürt Kültür Derneği’ne gitmeye başlayan Fidan, gençlik çalışmalarına da katıldı.
2002 yılında kadın hareketi adına Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilciliği görevini üstlenen Fidan Doğan, Avrupa’da sayısız siyasetçi ile temasta bulundu. Çalışmalarındaki ciddiyeti, girişkenliği ve ikna gücüyle dikkat çeken Fidan Doğan, 2011 yılında, uzun yıllar emek verdiği Paris’teki Kürdistan Enformasyon Bürosu’nun sorumluluğuna atandı. Burada yürüttüğü diplomasi faaliyetleri ile ülkesinde süren savaşı uluslararası platformlarda duyurmaya çalıştı ve katledildiği güne kadar da çalışmalarına aralıksız devam etti.
Öfkesi kavgaya dönüştü
Paris’te katledilen 3 kadının en genci olan Leyla Şaylemez’in Avrupa’ya yol hikayesi ise o doğmadan önce Diyarbakır’ın Lice ilçesinden başladı. Lice’de yaşayan ailesinin devlet baskısı sonucu Mersin’e göç etmesi sırasında, 1 Ocak 1989’da dünyaya gelen Leyla, çocukluk dönemini Mersin’de geçirdi. Buradaki yaşamlarından da baskılar eksilmeyince 8 yaşındayken ailesiyle birlikte sürgün yaşamına başladı ve bu sürgün yolları Avrupa’ya kadar uzandı.
Hiçbir eşyaları olmadan Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletinde bulunan Halle şehrine yerleşen Leyla ve ailesi, uzun yıllar zorlu şartlarda yaşam mücadelesi verdi.
Avrupa’daki yaşam koşulları, Avrupa’da bulunma nedenlerini irdeledikçe devlet baskısı karşısında öfkesi daha da büyüyen Leyla, Sakine gibi öfkesini kavgaya dönüştürme kararı alıdı ve 2008 yılında gençlik çalışmalarına aktif olarak dahil oldu. Mücadelesindeki kararlılığı ve samimiyetiyle tanınan Leyla Şaylemez, Sakine Cansız ve Fidan Doğan ile birlikte katledildi.
KADIN SERVİS