Şeker piyasasını NBŞ’ye teslim eden iktidar, pancar üreticisiyle adeta oyun oynuyor
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, yüzde 30’lara varan rekolte kaybı yaşanmasının pancar üreticisini zor durumda bıraktığını belirtti. Bayram yaptığı yazılı açıklamada, 2019 yılında pancar üreticisi çiftçilerin şeker fabrikasına teslim edemedikleri kotalı pancar nedeniyle Türkiye Şeker Kurumu’nun para cezası ile yüz yüze kaldıklarını belirtti. Bayram, 2019 yılında eksik pancar kotası teslim etmelerinin en önemli sebebinin Tarım Orman İl Müdürlüğü’nün hazırladığı rapor ve odalarının arazi incelemeleri neticesinde elde etmiş oldukları tespitlere göre “Caradrina” larvalarının pancar yapraklarına zarar vermesi olduğunu söyledi.
İklimsel faktör!
İl genelinde pancar üretim alanlarında yapılan zirai mücadeleden istenilen sonucun alınamadığını söyleyen Bayram, “Pancarın zarar gören yapraklarının yerine yeniden yaprak oluşturmaya başladığında geçen süre içerisinde pancarın vejetasyon evresi uzamış olup kök gelişimi sağlanamamıştır. İklimsel faktörler ve buna bağlı olarak yaşanan ek kota artışı üreticinin fabrikaya ürünü teslim ederken yaşadığı gecikmeler sonrası oluşan fire, kök çürüklüğünden dolayı yüzde 30’lara varan rekolte kaybı yaşanmasına neden olmuştur” dedi.
600 çiftçiye 3 milyon ceza!
Bayram, “Özellikle Ziraat Odası Başkanlığı olarak şeker pancarı üreticilerimizin eksik pancar teslim etme nedenleri rapor haline getirilerek gerekli yerlere iletilmiştir. Yapmış olduğumuz yoğun görüşme trafiği neticesinde sonuç alınamamıştır. Sonuç olarak eksik teslim edilen kota miktarları için üreticilerimize cezai müeyyide uygulanacağı konusunda karar çıkmıştır.” diye belirtti. Karaman’da 600 çiftçi için 3 milyon lira cezanın söz konusu olduğunu belirten Bayram, birçok ekonomik konuda sağlanan af uygulamasının pancar üreticisi için de sağlanmasını istedi.
EKOLOJİ SERVİSİ