Farklı alanlardan 88 Nobel ödüllü, Abdullah Öcalan’ın barış çağrısını destekleyerek Türkiye’deki barış sürecinin ilerlemesi için uluslararası kurumları ve AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı harekete geçmeye davet etti
88 Nobel ödüllü isim Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’na destek mektubu yayımladı. Farklı alanlardan 88 Nobel Ödülü sahibi, uluslararası kurumlara ve Türkiye Cumhurbaşkanlığına hitaben, Abdullah Öcalan’ın barış çağrısı ve Kürt sorununun çözüm süreciyle ilgili desteği ile 26 yıllık tutukluluğu süresince içinde bulunduğu koşullara dair süregelen endişelerini içeren bir mektup imzaladı.
İmzacı isimler, dünya genelinde çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde, Abdullah Öcalan’ın Türkiye’de barış ve demokrasi çağrısı, bölge halkları için bir umut ışığı olarak durduğu ifade edildi.
Yükümlülükleri getirme çağrısı
İmzacı isimler, uluslararası kurumları, Abdullah Öcalan’ın davasına dair ‘burada hitap edilen Avrupa kurumlarının ve BM İnsan Hakları Komitesi’nin anlamlı bir çaba göstermemiş olması’ gerekçesini eleştirerek, özellikle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2014 kararının uygulanmasının sağlanması ve ‘umut hakkı’ konusunda yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.
Bu girişimi destekliyoruz
Nobel Ödüllü isimlerin Abdullah Öcalan’ın davasına üçüncü kez müdahil olmasını temsil ederken, uluslararası kurumları, Abdullah Öcalan’ın haklarını koruma konusunda harekete geçmeye çağırdı.
Abdullah Öcalan’ın başlattığı barış sürecine ve bu süreçteki kilit rolüne destek verilen mektup değinilen bazı noktalar şöyle:
“Sayın Öcalan’ın çağrısı, Alfred Nobel’in güçlü şekilde vurguladığı kardeşlik ve barış ruhunu taşımaktadır. Nobel Ödüllü bireyler olarak bu girişimi tanıyor ve destekliyoruz. Barış müzakerelerinin yeniden başlatılması bağlamında ve Kürt halkının meşru siyasi temsilcisi ve lideri olarak Sayın Öcalan özgür olmalı, başlattığı barış sürecine tam olarak katılmasına izin verilmelidir; bu da kendisinin avukatları, partisi ve bu süreçteki tüm aktörlerle serbestçe iletişim kurabilmesi anlamına gelmektedir.”
Nobel Barış Ödülü isimler öncülük etti
Bu girişime, insan hakları ve barış inşası alanlarında aktif olan iki Nobel Barış Ödülü sahibi, Jody Williams ve Shirin Ebadi öncülük etti.
Tüm uluslararası kurumlara gönderildi
Mektup, Türkiye’nin üyesi olduğu tüm uluslararası kurumlara gönderildi. Bunlar arasında Avrupa Konseyi Genel Sekreteri, İnsan Hakları Komiseri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı ve İşkence, İnsanlık Dışı ve Onur Kırıcı Muameleyi Önleme Komitesi (CPT) yer alıyor. Ayrıca, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tüm üyelerine de birer mektup gönderildi.
Cumhurbaşkanına mektup
İkinci bir mektup da, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın davasına ilişkin AİHM kararlarının uygulanmasından hem de mevcut barış sürecinin devamı ve başarısından büyük oranda sorumlu olan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a gönderildi.
Kaynak: JINNEWS