Tolga Balcı/ İstanbul
Lang&Yüzer otomotiv fabrikası işçisine bu kez de ‘basına niye haber veriyorsun’ baskısı yapılıyor. Fabrika avukatları işçi Aliseven Aktaş’a hakkında dava açılacağını ve tutanak tutulup işten çıkartılacağını söyledi.
Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan Lang & Yüzer Otomotiv fabrikası işçileri Petrol-İş sendikasına üye olduktan sonra işten çıkarmalar ve ‘sendikadan istifa edin’ baskısıyla karşı karşıya geldi. İşçiler yaşadıkları bu duruma karşın seslerini duyurmak için gazetemiz aracılığıyla kamuoyuna çağrıda bulunmuş ve fabrikada yaşadıklarını anlatmıştı. Geçtiğimiz gün gazetemize konuşan işçi Aliseven Aktaş’a fabrika avukatları basına demeç verdiği için dava açma ve tutanak tutma tehdidinde bulundu.
LY holding işçisi Aliseven Aktaş şirket sahibinin yakın akrabası olduğunu belirttiği Murat Yıldız’ın yanına gelerek “Seni aynaya fırlatıp beynini çıkartırım” dediğini gazetemize aktarmış, şirket yöneticileri ise bu iddiaları yalanlamıştı. İşçi Aliseven Aktaş bu kez de fabrika avukatları ve yöneticileri tarafından ‘sorguya’ alındığı söyledi.
Fabrika avukatlarının Yeni Yaşam Gazetesine kendi isteğiyle mi röportaj verdiğini sorduklarını aktaran Aktaş, “Avukatlara röportajda ne dediysem arkasındayım dedim ve mağdur olduğumu söyledim“ dedi.
İşten çıkarılırsın uyarısı
İşçi Aliseven Aktaş görüşmede yaşananları şöyle anlattı: “Avukatlar görüşme esnasında bana dava açacaklarını söyledi. Savunma istediler. Savunma yapacak bir şeyim yok. Kendilerinin bu haberden dolayı rahatsız olduklarını söyleyerek yazılı savunma yapmam için 3 gün süre tanıdılar.”
Aktaş, avukatların yazılı savunma yapmazsa işten çıkarılacağı uyarısı yaptığını da söyledi.
‘Tehdit edildim suçlu ben değilim’
Gazetemize konuşan Aliseven Aktaş “Şirket yönetimine ve avukatlara, iş yerinden sendikalı oldukları gerekçesiyle atılan arkadaşlarını ve tehditle sendikadan istifa ettirilen işçileri hatırlattığını bu yaşananlar karşısında suçlunun kendisinin değil şirket yönetiminin olduğunu söyledim” dedi. Aktaş öte yandan “Murat Yıldız beni tehdit etti ama suçlu benim bu kabul edilemez” dedi.
HDP’li Coşkun’dan önergesi
Öte yandan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Şevin Coşkun işçilerin Petrol-İş sendikasına üye olduktan sonra çıkarılmasına ve çalışan işçilerin ise sendikadan tehditle istifa ettirilmesi iddialarına dair yanıtlaması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na soru önergesi sundu. Coşkun Anayasa’nın 51. Maddesini hatırlatarak “Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz” dedi
Soru önergesi şöyle:
Türkiye’de araba parçası üreten Almanya ortaklı Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde bulunan Lang & Yüzer Otomotiv Fabrikasında çalışan 35 işçi, 24 Temmuz 2019 tarihinde Türk İş’e bağlı Petrol – İş Sendikasına üye olmuştur. Fabrika CEO’sunun, 26 Temmuz 2019 tarihinde işçilere sendikadan istifa etmeleri gerektiği, istifa etmedikleri taktirde işten çıkarılacakları, ayrıca sendikaya üye olan işçi Ali Seven Aktaş’a “Seni aynaya fırlatıp beynini çıkartırım!” şeklinde tehditte bulunduğu iddia edilmektedir.
Türk–İş’e bağlı Sendikasına üye olan 3 işçi, sendikaya üye oldukları için 30 Temmuz 2019 tarihinde işten çıkarıldığı, sendikaya üye olan 15 işçinin tehdit edilerek sendikadan istifa ettirildiği, istifa etmeyen işçilerin üzerindeki baskıların ise devam ettiği iddia edilmektedir. Ayrıca fabrikada iş güvenliği ile ilgili yeterli önlem alınmadığı için iş kazalarının yaşandığı ve iş güvenliği ile ilgili denetimlerin yapılmadığı çalışanlar tarafından belirtilmektedir.
Bu bağlamda,
Türkiye’de 2002 yılından bu yana sendikaya üye olduğu için kaç işçi işten çıkarılmıştır?
2002 yılından bu yana sendikaya üye olduğu için işveren tarafından baskı ve mobbinge maruz kalan kaç kişi Bakanlığınıza başvurmuştur?
Sendikaya üye olmak anayasal bir hak değil midir?
Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde bulunan Lang & Yüzer Otomotiv Fabrikasının, Petrol- İş Sendikasına üye olduğu gerekçesiyle 3 işçinin işine son verdiği iddiası doğru mudur?
Söz konusu fabrika yönetiminin, Petrol- İş Sendikasına üye olan işçileri tehdit ederek, sendikadan zorla istifa ettirdiği iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise şirket yönetimi, Anayasanın 51. Maddesi’ne aykırı davranarak, anayasal suç işlemiyor mu?
Bahsi geçen fabrikada işten çıkarılan işçilerin görevlerine iade edilmesine ilişkin Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır?
Söz konusu fabrikada iş güvenliği ile ilgili yeterli önlem alınmadığı için iş kazalarının yaşandığı iddiaları doğru mudur?
2018 yılından bu yana fabrikada İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği müfettişleri tarafından kaç kez denetim yapılmıştır?
Bakanlığınız, ilgili fabrika yönetimi hakkında adli ya da idari soruşturma başlatacak mıdır?
Bakanlığınız, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ile uyumlu hale gelmek adına, sendikal hak ve özgürlüklerin iyileştirilmesi için hangi çalışmaları yürütmektedir?
Ne olmuştu?
https://yeniyasamgazetesi6.com/yoneticiden-ly-holding-iscisine-beynini-cikartirim/