Kurban Bayramı dolayısıyla pazarlara getirilen ancak yetiştiricilerin elinde kalan kurbanlıkları Et ve Süt Kurumu alacak. Besiciler maliyetleri dahi karşılayamamaktan şikayet ederken, kırmızı ete de yüzde 20 zam yolda
Ekonomik kriz ve hükümetin ithal et politikası nedeniyle zor gün geçiren besiciler, Kurban Bayramı’ndan da umduğu satışı bulamadı. Artan maliyetlerden de şikayetçi olan besiciler kurbanlıkları geri memleketlerine götürmenin de artı bir maliyet oluşturacağını belirtirken, pazarda kalan hayvanları maliyetinin altında Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) alacağını belirtmiş, bu konuda hükümete çağrı yapmıştı. Besicinin gözü ESK’nin vereceği fiyata kitlenmişken, ESK Genel Müdürlüğünce yapılan açıklamada Kurban Bayramı dolayısıyla pazarlara getirilen ancak yetiştiricilerin elinde kalan kurbanlıkların, kurum tarafından satın alınacağı bildirildi.
Kurumdan yapılan yazılı açıklamaya göre, canlı ağırlık ortalaması 400 kilogram ve üzeri, besi kondisyonu yüksek erkek sığırların canlı tartımlarından yüzde 8 tokluk firesi düşülecek. Elde edilen ağırlık 17 lira ile çarpılarak fiyatlandırılacak. Canlı ağırlık ortalaması 320-399 kilogram arası erkek sığırlar için ise aynı yöntemle elde edilen ağırlık 16 lira ile çarpılacak. Ayrıca 2’nci ve 3’üncü kalite dişi kesimlik sığırların satın alma işlemleri ise canlı değil kurumun mevcut cari alım kriterleri ve fiyatları dikkate alınarak gerçekleştirilecek. Küçükbaş hayvanlarda ise tokluk firesi düşülmeyecek. Tokluların canlı kilogramları 14 lira, koyunların canlı kilogramları 12.5 lira, keçilerin canlı kilogramları 10 lira üzerinden satın alınacak.
İhracat arttı, ithalat azaldı
Maliyetlerindeki artışı sattığı ürün fiyatlarına yansıtamadığından yakınan kırmızı et sanayicileri ise, bayramdan sonra ete zam yapmaya hazırlanıyor. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, “2018’de kırmızı et üreticisinin maliyeti yüzde 30-35 arttı. Ancak perakende fiyatlar yalnızca yüzde 10 artabildi. Yüzde 20’lik bir kaybımız varken sütteki zam yüzde 30’u, beyaz etteki zam yüzde 37’yi buldu. Bu yüzden Kurban Bayramı’ndan 1 ya da 1.5 ay sonra kırmızı ete yüzde 20’lik bir zam gelebilir. Piyasa bu oranı kaldırmazsa da fiyatlar en az yüzde 5-10 artacaktır” dedi. Öte yandan canlı hayvan ithalatı bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 azalırken, ihracatta yüzde 32’lik artış kaydedildi.
EKONOMİ SERVİSİ