İstanbul Valiliği’nin mültecilerle ilgili kararının ardından birçok mülteci zorla plastik kelepçe takılarak şehirden gönderildi. Antep’teki Suriyeli mülteciler, ‘Arkamızda binlerce hayal ve mezar bıraktık’ diyor ve ekliyor: ‘Devletlerin derdi barış değil petrol’
Suriye’de yaşanan savaştan dolayı göç etmek zorunda kalan mültecilerin yaşam mücadelesi göç ettikleri ülkelerde devam ediyor. Hükümetin mültecilerin zorla gönderilmesi kararına sivil toplum örgütleri, yaşam savunucuları ve birçok kurum ve kuruluş tepki göstermesine rağmen hükümet karardan geri adım atmadı. Mültecilere ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “İstemeseler de gidecekler” açıklaması yapmıştı.
İstanbul Valiliği’nin “düzensiz göçle mücadele” kapsamında İstanbul’da kayıtlı olmayan Suriyeli mültecilerin kayıtlı oldukları illere dönmeleri yönünde aldığı karar sonrası çok sayıda mülteci sınır dışı edilirken, bir kısmı da kayıtlı oldukları illere elleri plastik kelepçeli halde zorla gönderildi.
‘Savaş bitince döneriz’
İstanbul Valiliği’nin aldığı bu karar, 445 bin Suriyeli mültecinin yaşadığı Antep’te ikamet eden mültecilerde de sınır dışı edilme endişesi yarattı. Valiliğin kararına anlam veremeyen mülteciler, Türkiye’ye tatil yapmak için gelmediklerini, savaştan, yıkımdan ve ölümden kaçtıklarını, savaşın tam anlamıyla bitmesiyle ülkelerine döneceklerini dile getirdi.
‘7 yıldır bir keyif görmedim’
Halk arasında ismi ‘Halep Caddesi’ olarak değiştirilen İnönü Caddesi’nde sınır dışı edilme korkusuyla yaşayan mülteciler Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuştu. Halepli Türkmen H.K., patronların mültecileri ucuz iş gücü, işsizlik nedeni, esnafın ekonominin kötüye gitmesinin kaynağı, kirada oturanların kira ücretlerinin yüksek olmasının sebebi olarak gördüklerini belirterek, yaşadıkları mağduriyeti anlattı. Bir fabrikada 12 saat boyunca Antepli işçilere oranla daha ucuza çalıştırıldığını belirten H.K., yıllardır hakkını almadan çalıştığını söyledi. H.K., “Biz yabancıyız diye eziliyoruz. İnsan haklarından yoksun yaşıyoruz. ‘Suriyeliler keyif ediyor’ diyorlar. Ben 7 yıldır buradayım, bir gün bile keyifle yaşamadım. Evimin kirasını zor ödüyorum” dedi.
‘Peki çocuklar ne olacak?
Mustafa El Hatip de, “Bizi ne burada rahat bırakıyorlar ne de Suriye’de. Mesela İstanbul’da biri gönderileceği zaman ona süre verilmiyor. Hemen gönderiliyor. Peki, onun ailesi, çocukları ne olacak, onlara kim bakacak? Suriye’de ölümden, burada sınır dışı edilmekten kaçıyoruz” dedi.
‘Binlerce hayal bıraktık’
Muhammed Hamdo da, “Türkiye’ye irademizle gelmedik. Gelmeye mecbur kaldık. Arkamızda binlerce hayal, tutuklu ve mezar bıraktık. Bizim her şeyimiz Suriye’de. Savaş bitse de bitmese de durumlar biraz düzeldiğinde ben de döneceğim” ifadelerini kullandı.
‘Petrolün derdindeler’
Ahmed Neccar ise “Karar alınırsa nereye gideceğimizi bilemeyiz. Bize dönmeye dair bir çözüm bırakmadılar. Amerika, Rusya, İran Suriye’de barış için durduklarını söylüyor. Bence yalan söylüyorlar. Kendi menfaatleri için oradalar, barışın değil petrolün derdindeler” dedi.
ANTEP