Kamu işçileri için kendi konfederasyonun taleplerinin dahi çok altında bir anlaşmaya imza atan ve “açık unutulan mikrofon skandalıyla” gündeme gelen Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, yeni bir skandala daha imza attı. İmza töreninde açık kalan mikrofonu unutarak Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a “Uzasa işi karıştıracağız, en azından kapattım böyle” diyen Atalay kendisini eleştirenlere, “Terörü destekleyen gruplar” dedi.
Daha önce de enflasyonun altında bir zam rakamına imza atmasını “Ülkenin S-400’e ihtiyacı vardı” sözleri ile savunan Atalay, bu kez eleştiriler karşısında her iktidar yanlısının yaptığı gibi ‘terör söylemine’ sığındı.
‘Bunlar beni etkilemez’
İmza sürecinde sendika başkanları ile sürekli görüşme halinde olduğunu söyleyen Atalay, kararın “sendikaların ve işçilerin ortak kararı” olduğunu savundu. İmzalanan sözleşmenin eksikleri bulunduğunu belirten Atalay, şunları söyledi: “Türkiye ciddi bir ekonomik kriz içinde. Sözleşme böyle bir krizin içinde imzalanmış bir sözleşmedir. Sözleşme sonrasında beni hedef alanlar oldu. Hemen şunu belirteyim. Bana saldıranların yüzde 90’ı işçi değil. Ben başından beri Türkiye’yi savunduğum için, Mehmetçiğin arkasında durduğum için beni hedef aldılar. Terörü destekleyen gruplar. Bunların saldırısı beni etkilemez. Benim tutumum nettir. Teröre karşı mücadele eden Mehmetçiğin arkasında duracağım. S-400’lerin ülkeme getirilişine destek vereceğim.”
‘Teklifi yok sayıyoruz’
Hükümetin, memur ve memur emeklileri için sunduğu yüzde 3.5+3’lük zam teklifini ‘yok saydıklarını’ belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise ‘yeni bir teklif ve yeni bir eşik’ beklediklerini söyledi. Memur-Sen Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısı ile hükümetin zam teklifini değerlendiren Yalçın, kamu işverenin, görüşmelerin 16. gününde, kendi tekliflerinin iletilmesinden 22 gün sonra teklif sunduğuna işaret etti. Yalçın “Kamu işverenin teklifi, ‘teklif gecikti’ siteminin ve tepkisinin ötesinde; ‘teklif geçiştirildi’, ‘masa önemsizleştirildi’, ‘alın terimiz değersizleştirildi’ tespitlerini ifade etmeyi ve buna dayalı tepkileri hayata geçirmeyi hem gerekli hem de haklı hale getirmiştir” değerlendirmesinde bulundu. Hükümetin sunduğu teklifte; ek göstergenin, kademe derece sınırlamasının kaldırılmasının, taban aylığa seyyanen zammın, refah payının bulunmadığını anlatan Yalçın, sözleşmeli personelin kadroya geçmesinden, kılıkkıyafet yasağının kaldırılmasına kadar bazı başlıkların da bulunmadığını aktardı.
EKONOMİ SERVİSİ