Sudan’da diktatör Beşir’in koltuğunu bırakması talebine evrilmesi sonrası devrim sürecini çalmak için yönetimi ele geçiren Askesi Konsey’in ‘ortak konsey’ anlaşmasıyla sıra ‘geçiş kabinesi’ne geldi
Sudan’da sivil yönetime geçiş için 17 Ağustos’ta önemli bir adım atıldı. Askeri konsey ve muhalefet, geçiş dönemi için anlaşmaya imza attı. Taraflar adına anlaşmaya Sudanlı General Muhammed Hamdan Dagalo ve muhalefeti temsilen Ahmed al Rabie imza koydu. İmza töreninde Etiyopya’nın Başbakanı Abiy Ahmed ve Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir hazır bulundu. Anlaşma, 6’sı sivil ve 5’i askerlerden oluşan 11 kişilik ortak bir konseyin kurulmasını öngörüyor. Bu konseyin, seçimler düzenlenene dek üç yıldan fazla bir süre Sudan’ı yönetmesi hedefleniyor.
Konseyi oluşturacak 6 sivil, 5 asker üye yemin ederek görevine başlayacak. Yeni konsey tarafından 20 Ağustos’ta başbakan atanacak. Kabine üyelerinin 28 Ağustos’ta açıklanması, konseyin onayının ardından 31 Ağustos’ta da yemin ederek çalışmalarına başlaması bekleniyor. Ardından Devlet Başkanlığı Konseyi, başbakan ve bakanlar kurulunun belirlenmesinin ardından üç ayda parlamentonun oluşturulması öngörülüyor.
Anlaşma sayesinde Ömer el Beşir yönetiminin sona erdiği Sudan’da bundan sonra izlenecek yol konusunda fikir ayrılığı aşılmış oldu. Nisan ayından bu yana iktidarda olan Askeri Geçiş Konseyi ve muhalefet arasında pazarlıklar aylardır sürüyordu.
Sudan’da nisan ayında, darbeci diktatör Ömer el Beşir’in devrilmesinin ardından göstericiler sokakları terk etmemişti. Beşir sonrası Askeri Geçiş Konseyi’nin iktidarı üstlendiği ülkede eylemciler, sivil yönetime hızlı bir geçiş talebiyle eylemlerini sürdürmüştü.
ABD: Memnuniyet duyduk
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, yazılı açıklama ile tarafları tebrik ettiklerini belirttti. Ortagus, Sudan’da sivil geçici bir hükümetin kurulması niteliğini taşıyan bu adımdan dolayı memnuniyet duyduklarını kaydetti. Ortagus, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), ileriye dönük önemli bir adım attı. Artık, 19 Ağustos’ta bağımsız bir konseyin yemin etmesini ve 20 Ağustos’ta bir başbakan atanmasını umuyoruz. ABD, tüm Sudan vatandaşlarının haklarının korunmasını ve özgür ve adil seçimlerin sağlanmasını isteyen Sudan halkınına desteklerini sürdürmeye devam edecektir.”
UCM’nin tutuklama kararı
Sudan’da artan gıda fiyatlarına tepki amacıyla başlayan protestolar, 30 yıllık Ömer el Beşir iktidarının sona ermesi çağrısında bulunan eylemlere dönüşmüş, ülkede aralık ayından beri devam eden protestolar sonucu Ömer el Beşir, tutuklanmıştı. 75 yaşındaki El Beşir, 1989 yılında İslamcıların desteği ile askeri darbe sonucunda iktidarı ele geçirdi. Sudan’ı 30 yıl boyunca demir yumrukla yöneten El Beşir, Darfur, Nuba Dağları gibi çatışma bölgelerinde soykırım yaptı. İnsanlığa karşı suç, soykırım ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle El Beşir hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tutuklama kararı çıkarmıştı. Beşir bu nedenle sadece Türkiye gibi ülkelere gidebiliyordu.
HARTUM