Dünya basını, Diyarbakır, Mardin ve Van belediyelerine kayyum atanmasına geniş yer ayırırken, kayyum operasyonunun “uzun süredir hazırlandığına” dikkat çekildi.
Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanması dünya basınında geniş yer buldu. Birçok dilde yayın yapan Euronews’in haberinde, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın “17 Ağustos 1999 depremi nasıl Türkiye tarihi açısından bir not düştüyse, bu da Türkiye siyaseti ve demokrasi değerleri açısından 19 Ağustos depremidir” sözlerine yer verildi.
Euronews: Siyasi temizlik
Operasyonlar sonucu yüzlerce HDP’linin gözaltına alınmasına ilişkin “siyasi temizlik” ifadesinin kullanıldığı haberde, kayyumlara karşı Diyarbakır’da yapılan eylemlere dikkat çekildi. HDP’nin 31 Mart seçimlerinde kazandığı 6 ilçede belediye eş başkanlarına mazbatalarının verilmediği hatırlatılan haberde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlatılan tasfiyelerin Kürtleri de vurduğuna işaret edildi.
Reuters: Erdoğan seçimlerden önce söylemişti
Reuters ajansının abonelerine paylaştığı haberde ise, kayyum operasyonları sonrası halkın tepkisine sert müdahalede bulunulduğu kaydedildi. Haberde, aynı anda 29 ilde 400’ü aşkın HDP’liye yönelik operasyonlara da dikkat çekildi.
Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl yaptığı ve seçimlerden sonra da belediyelere el konulacağına dair açıklamalarına yer veren Reuters, HDP’nin eşbaşkanlara yönelik suçlamaların yalanlara dayandığına dair açıklaması paylaşıldı.
Reuters, başta CHP olmak üzere AKP’li eski cumhurbaşkanı ve başbakanların da operasyonlara tepki gösterdiğine yer verdi.
Taz: İstanbul seçimleri dolayısıyla geri plana itilmişti
Almanya’da yayınlanan Tageszeitung (TAZ) gazetesinde, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden önce bizzat “politikalarına karşı çıkan siyasetçilerin” seçilmeleri halinde görevden alınacaklarını ilan ettiği hatırlatıldı. Bu konunun yenilenen İstanbul seçimleri nedeniyle arka plana itildiği vurgulanan haberde, kayyumların çok önceden planlandığı gerçeğine işaret edildi.
Le Monde: Muhalefete yeni bir darbe
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde da, “Türkiye’de baskılar” başlığıyla verilen haberde, kayyum operasyonlarının “Türkiye’de muhalefete vurulmuş yeni bir darbe” olduğunun altı çizildi. Görevden almaların seçimlerden 5 ay bile geçmeden gerçekleştiği kaydedilen haberde, HDP’nin özellikle 2016’dan bu yana büyük bir baskıyla karşı karşıya olduğu vurgulandı.
Le Monde haberinde, kayyumlara karşı CHP’nin yanı sıra AKP içinden dahi tepkilerin geldiği belirtilirken, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin gözaltına alınan hiç kimsenin suç işlemediğine dair sözleri paylaşıldı.
NZZ: Barışçıl çözümde çıkarı yok
İsviçre’de yayınlanan Neue Zürcher Zeitung (NZZ) gazetesinde Inga Rogg imzalı geniş haberde ise, kayyum operasyonlarının 15 Temmuz sonrasındaki geniş tasfiyeleri hatırlattığına dikkat çekildi.
AKP lideri Erdoğan’ın önünde seçim olmaması nedeniyle Kürt sorunu konusunda farklı bir yol izleyebileceği ihtimalinin doğduğu savunulan haberde, PKK Lideri Abdullah Öcalan’la yıllar sonra görüşülmesine izin verilmesinin bu yönlü spekülasyonları güçlendirdiği hatırlatıldı.
Haberde, “Erdoğan, şimdiki darbesiyle barışçıl bir çözümde çıkarı olmadığını açıkça gösteriyor. Ayrıca daha ziyade baskı ve şiddetle Kürtleri diz çökmeye zorlayabileceğine inanıyor. Kürtler, bu yolun başarı getirmeyeceğini 31 Mart’taki yerel seçimlerde açıkça göstermişlerdi” yorumu yapıldı.
Die Presse: Uzun süredir planlanmış
Avusturya’nın önde gelen gazetesi Die Presse’nin kayyum sonrası Diyarbakır’da halka yönelik polis müdahalesinde çekilen bir fotoğrafla okuyucularına taşıdığı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’ye karşı tonu sertleştirerek, eşbaşkanları görevden aldırdığı vurgulandı.
Sabah saatlerinden itibaren üç büyük kentte belediyelere yüzlerce polisle baskınların düzenlendiği kaydedilen haberde, “Polis operasyonlarının çapı ve koordinasyonu, Kürt siyasetçilere yönelik bu darbenin uzun süredir planlandığını gösteriyor” yorumu yapıldı.