HDP’li Erciş Belediyesi, eşbaşkanlık sisteminin kazandırdıklarını hayata geçiriyor. Birçok projenin startını veren Eşbaşkan Yıldız Çetin, ‘Kadınlara yönelik birçok projeyi başlattık. Devamı da gelecek’ dedi
“Kadın kentleri yaratacağız” hedefiyle yola çıkan ve halka da bu vaatlerle giden Halkların Demokratik Partisi (HDP), kayyumlardan geri aldıkları belediyelerde vaadlerini yerine getiriyor. Seçimlerin ardından kayyumların bıraktığı büyük borç yüküyle işe başlayan belediyelerden biri de Van Erciş Belediyesi oldu. Kadın projelerine başlayan Eşbaşkan Yıldız Çetin, eğitimden istihdama, kadına yönelik şiddetten tüm yaşam alanlarında 4 ay içerisinde hayata geçirdiği projeleri değerlendirdi.
Kadın ve çocuk konuk evi
İlçede 8 yıl önce yaşanan depremin tahribatının hala olduğuna dikkat çeken Çetin, “Hepsine olmasa da şu an diyebilirim ki bu sorunların yüzde 50’sine çözüm getirebildik. Bu sorunlar bağlamında mahallelerde, sokaklarda, kent merkezinde bir düzenleme ortaya çıktı. Asfalt çalışmalarıyla, kaldırımlarla, peyzaj çalışmalarıyla, yeşil alanlar, parklar, gözle görülür bir şekilde ciddi çalışmalar ortaya çıktı” dedi. Kadın çalışmaları kapsamında il olarak veri tabanı oluşturduklarını ve 2 aydır da saha çalışmaları yaptıklarını aktaran Çetin, “Bir kadın konuk evini inşa ettik. Bu konuk evi devlet hastanesinin tam karşısında olup köylerden hastaneye gelerek aynı gün dönemeyen kadın ve çocuklar için bir misafirhane pozisyonu taşıyor. Yine hastane kapısında her sabah çorba dağıtım işlemi sürüyor. Okulların açılmasıyla birlikte ise okul kapısında dağıtılmaya başlanacak” ifadelerini kullandı.
‘Alo Şiddet Hattı açtık’
Toplumsal Cinsiyet Atölyelerini her mahallede sürdürdüklerini söyleyen Çetin, “Bir tane kadın kompleksi inşa ettik. Yine kütüphanelerimiz bulunmakta. Kadınların kurslardan aktif bir şekilde yararlanabilmesi için kreşlerimiz var. Bu komplekslerde spor ve sosyal aktiviteler, kurslar var. Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında da ilk şiddet hattımızı kurduk. Veri tabanına kadınları dahil ettik. Her mahallede de toplumsal cinsiyet atölyeleri sürüyor” dedi.
‘Pazarlar faaliyette’
Kadın istihdamına yönelik birçok projeyi hayata geçirdiklerini ve kooperatif çalışmalarına başladıklarını belirten Çetin, “100’e yakın kadına istihdamı sağlanacak tekstil atölyemiz faaliyete başladı. Sahil ikinci etap için, sadece kadınların evlerinde yaptığı birçok ürün satışa çıkacak. İki tane semt pazarı ihalesi yaptık. Bunlardan biri Çelebibağ Mahallesi’nde, diğeri Kocapınar Mahallesi’nde. Yukarı TOKİ’de kadınların istihdam edilebilmesi için bir kafe açtık. Yine TOKİ’lerde mantı evi projemiz var. Eriştelerin de burada yapılarak market, pazar yeri bulmasına ön ayak olacağız” ifadelerini kullandı.
Engellilere şarj istasyonları
Ortak yaşam alanlarında engelli yurttaşlara öncelik verildiğini söyleyen Çetin, “Engelli merkezlerimiz ve merkez bünyesinde sosyal aktiviteler, kurslarla engelli yurttaşlarımıza hizmet vereceğiz. Tekerlekli sandalyeler ve sandalyelerin şarj istasyonlarını açığa çıkardık. Yine öğrencilerin yararlanabileceği seyyar ve kalıcı kütüphaneler inşa ediyoruz. Parklarımızın hem görsel hem peyzaj çalışmalarını yaptık. Kentin tamamında bir temizlik kampanyası ilk günden bu yana sürmekte. Mahallelerde toplumsal cinsiyet eğitimleri düzenliyoruz, şuan devam etmektedir” sözlerini kullandı.
‘Taşları bizden
yapımı halktan’ Atık halde bulunan bir otobüsü alıp kütüphaneye dönüştürerek Van yolu üzerinde konumlandırdıklarını ifade eden Yıldız Çetin, “‘Taşları bizden, yapımı halktan’ kampanyamız ile birlikte halk bulunduğu mahallenin ihtiyacına göre malzeme isteyerek, mahallesinin onarımında bizlere destek sunuyor. Halk bu kampanyaya büyük bir ilgi gösterdi. Tarımın kalkınması için birçok projemiz var. Sıcak su (Germav) çıktığı yerde sera kurulmasını sağlıyoruz. 5 yıllık planımızın startını verdik. Bu doğrultuda çalışmalarımız sürüyor” diye ekledi.
Hikmet Tunç / JinNews