Bugün üç şeyi yorumsuz paylaşmak istiyorum sizlerle. Birincisi; Tarım ve Orman Bakanı’nın destek müjdesi. İkincisi; Üzüm fiyatları ve TMO’ nun tutumu. Üçüncü olarak da, iklim değişikliğinin tarım ve gıda ile ilişkisi.
Müjde
Müjde kelimesinin kökeni Farsça. Türk Dil Kurumu sözlüğü müjdeyi şöyle açıklıyor:
1-Muştu: “Anasından para geldiği müjdesini ilkin ben verdim.” (Orhan Kemal)
2- Muştuluk: “Müjdemi isterim, sınıfı geçtim.”
3- Sevindirici haber verileceği zaman söylenen bir söz: “Müjde! Bir oğlunuz oldu.”
Üreticilere Müjde mi?
Hükümet, 2018 üretim yılında üreticilerimize verilmeyen desteğin 20 Eylül 2019’da verileceğinin “müjde”sini verdi(!)
Üreticilere verilecek
2019 destekleri ise hala açıklanmış değil. Müjdesiz olmaması için 2020’yi bekliyor olabilirler mi acaba? Bakanın sözü üzüm fiyatlarına geçmedi mi ne? Tarım Bakanı tarafından 10 TL’nin altına düşmeyeceğini, eğer düşerse de devlet olarak fiyatlara müdahale edileceğini söylemesine rağmen Tariş Üzüm Birliği tarafından 10,50 TL’ye alınan aynı tip kuru üzümün TMO tarafından 9,2 TL’ ye alındığını tespit ettiklerini CHP milletvekili Bekir Başevirgen belirtti.
İklim Grevi
Küresel iklim aktivisti 16 yaşındaki Greta’nın iklim krizine dikkat çekmek üzere geçen yıl Stokholm’de başlattığı okul grevi tüm dünyayı sardı. “İklim için harekete geç” çağrısı 20 Eylül’de başladı bir hafta sürecek.
Peki, tarım ve gıda iklim değişikliğinin neresinde?
Küresel ısınmadan en çok etkilenecek olanların başında yoksul çiftçiler gelmektedir. Çünkü küresel ısınma, yoksul çiftçilere kuraklık, fırtına, şiddetli yağmur, sel vb. felaketler olarak geri dönmektedir. Yoksul çiftçilerin olumsuz etkileneceği küresel ısınmaya neden olanlar endüstriyel tarım ile küresel gıda sisteminden yana olan serbest piyasacılardan başkaları değil. Uzmanlar, toplam sera gazının yüzde 44 ile 57 arasındaki miktarından, endüstriyel tarım ve küreselleşmiş gıda sistemini sorumlu tutuyorlar.
Bu rakamların dağılımını da;
– Tarımsal etkinlikler yüzde 11-15,
– Arazi açma ve ormansızlaştırma yüzde 15-18,
– Gıda işleme, paketleme ve nakliyat yüzde 15-20,
– Organik atık çürümesinin yüzde 3-4 olduğunu belirtiyorlar.
Çiftçilere desteklerinin verileceği müjdesini ilkin Tarım ve Orman Bakanlığı verdi.” Pardon bu müjde değil “muştu” oldu. Olsun! Ben de çetrefilli konuşmuş oldum (!)