Meclis, yaklaşık 2.5 aylık aranın ardından 1 Ekim’de yani bugün yeni yasama dönemine başlıyor. Meclis Genel Kurulu saat 15.00’te toplanacak. Meclis’in ilk mesaisi hukukçuların ve muhalefetin hukuksuzluğu örtme paketi olarak nitelediği yargı paketi olacak. AKP ve CHP grupları ise Meclis’in ilk haftasında kampa girecek.
İktidarın paketi
Adalet Bakanlığı’nın Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan ilk paket AKP tarafından CHP, MHP ve İYİ Parti’ye sunuldu. Taslak metin HDP grubuna da gönderildi. 15 kanunda değişiklik öngören 38 maddelik pakette uzun tutukluluk sürelerinin kısaltılması, yargılamanın daha da hızlandırılması, istinaf mahkemesi kararlarına Yargıtay denetimi, hukuk alanında mesleklere giriş sınavı, avukatlara yeşil pasaport ve KHK ile ihraç edilmiş ama hakkında soruşturma olmayıp beraat edenlere İçişleri Bakanlığı onayı ile pasaportlarının iadesi gibi düzenlemeler yer alıyor.
Örtülü paket
Hukukçular, yargı paketinde yer alan düzenlemelerin hukuku güçlendirecek adımlar olmadığını; siyasi iktidarın talimatıyla yargının siyasetçi, gazeteci ve yurttaşları tutukladığını, bunu önleyen düzenleme olmadığını vurguluyor. Muhalefet ise yargıyı yerle bir eden ve adaleti çökerten iktidarın bu düzenleme ile yaptığı baskıları maskeleme amacı taşıdığını belirterek “hukuksuzlukları örtme paketi” değerlendirmeleri yapıyor.
Muhalefetin teklifi
Taslak metin parti gruplarının değerlendirmesinin ardından bir teklife dönüştürülerek bu hafta Meclis’e sunulacak. Teklifi bir “reform” olarak görmeyen CHP de HDP, SP, TİP, DP ve meslek örgütlerinin desteği ile hazırladığı ayrı bir teklifi Meclis Başkanlığı’na sunmaya hazırlanıyor. İçerisinde yargıyla ilgili kısmı bir anayasa değişikliği de bulunan yasa teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığına verilmesi bekleniyor. HDP ayrıca “yol temizliği” başlıklı Terörle Mücadele Kanunu başta olmak üzere birçok yasada demokratikleşme adımlarını içeren bir paketi gündeme getirecek.
Mafyaya af mı?
Yargı paketi tartışmalarında en büyük beklentilerden biri de “dolaylı af” yorumlarına neden olan infaz kanununda değişiklik oldu. AKP’nin bu konuda MHP’nin beklentileri doğrultusunda adım atacağı belirtiliyor. MHP’nin daha çok mafya ve adli suçlular için düzenleme istediği biliniyor.
Meclis’e nöbetçi ‘kayyum’
Tartışmaya açılan ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ‘revizyonu’ kapsamında Meclis’te kayyum uygulamasını andıran nöbetçi bakan dönemi açılacak. Meclis 2019 yılının son iki ayını ise yoğun bir bütçe mesaisi ile geçirecek.
Kadınlar ne diyor?
Jinnews’ten Rengin Azizoğlu’na Meclis açılışına ilişkin konuşan Diyarbakırlı kadınlar, beklentilerini söyledi, Meclis’in ne iş yaptığını sorguladı. Kadınlar, kazanılmış hakları olan İstanbul Sözleşmesi, 6284 Sayılı Yasa ve nafaka hakkı gibi başlıklarda kadın haklarına saldırı olduğunu söyledi. Halise Batki, Türkiye’de binlerce kadının katledildiğine dikkat çekerek, “Kadın vekiller bu konuda ne diyor? Bakanlar ne çare buluyor?” diye sordu. Mercan Tan, “Biz sorunlarımız dile getirilsin ve çözüm üretilsin diye vekillerimizi seçiyoruz, Meclis’e gönderiyoruz ama her gün televizyonlarda birbirlerine giriyorlar. Soru önergeleri vermek dışında başka bir çalışmaları olmadığını düşünüyorum. Ekonomik sorunlarla, eğitim sorunlarıyla, sağlık sorunlarıyla baş edemiyoruz. Biz vatandaş olarak şikayetçiyiz” ifadelerini kullandı. Atiye Okay da “Ülke tek adam rejimiyle yönetiliyor. Meclis’in hiçbir fonksiyonu kalmamış durumda. Padişahlık zamanında bile Meşrutiyet döneminde iki defa Meclis kuruldu. O zaman bile daha iyiydi. En azından o meclisin bir fonksiyonu vardı. Meclis şu anda Türkiye halklarına bir yük” dedi.
HABER MERKEZİ