Mor Dayanışma, İstanbul’un 6 mahallesinde öz savunma atölyeleri açacak. Mor Dayanışma üyesi Cemile Baklacı, öz savunmanın politik bir duruş olduğunu söylerken, öz savunma eğitimi veren sporcu Gizem Şahin ise, “Öz savunma meşru müdafaanın kendisidir” dedi.
Kadına yönelik erkek şiddeti, taciz ve saldırılara karşı Mor Dayanışma öz savunma atölyeler açacak. Hayata geçirilmeyen yasa ve düzenlemelere ses çıkaran kadınlar, Mor Dayanışma da Ekim ayı itibarıyla İstanbul’da bulunan 6 mahallede öz savunma atölyelerinde . Açılacak bu atölyelerde Muay Thai lisanslı sporcu Gizem Şahin de öz savunma eğitimi verecek.
Öz savunmanın meşru olduğunu söyleyen Mor Dayanışma üyesi Cemile Baklacı, “Hukuki tabiriyle meşru müdafaa TCK kapsamında kendisine veya başkasına yönelmiş haksız bir saldırıya karşı o anki durum ve imkanlarla saldırı ile orantılı bir şekilde saldırıyı engellemek için işlenen fiildir. Fakat elbette biz kadınların hayatında daha geniş bir kapsamda yer alıyor. Kadınların yaşamlarına, yaşam biçimlerine yönelik saldırılara karşı bu saldırıyı def etmek amacıyla yapılan savunma biçimi olarak tanımlayabiliriz. Kanunda saldırı ile eş zamanlı olarak işlenmesi gerektiği yazıyor. Fakat biz hayatımızdaki saldırılara ne yazık ki anında cevap veremeyebiliyoruz” dedi.
Öz savunmanın erkek şiddetine karşı bireysel bir hak olduğunun altını çizen Baklacı, “Kadının özgüven kazanması, dayanışması, örgütlenmesi de sistematik erkek şiddetine karşı bir öz savunma biçimidir. Bunun yanı sıra sadece şiddet sırasında değil genel anlamda da şiddetin karşısında olmak, kadın katliamının karşısında olmak ve bunun mücadelesini vermek öz savunmayı içinde barındıran politik bir duruştur” diye belirtti.
‘Çilem hayattaysa öz savunma sayesinde’
2015 yılında meşru müdafaa hakkını kullanan Çilem Doğan’ı hatırlatan Baklacı, “Çilem şuan hayattaysa kendini savunabildiği içindir” dedi. Kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin arttığına dikkat çeken Baklacı, şunları ifade etti: “Öz savunmanın önemi daha bir açığa çıkıyor. Haklarımıza ve yaşamlarımıza yönelik örgütlü bir mücadele şarttır. Kadınların örgütlü duruşu da patriarkal kapitalizme karşı bir öz savunmadır. İstanbul’da Mor Dayanışma Derneği’nde ve 6 mahallede Ekim ayında öz savunma atölyesi açacağız. Örgütlü olduğumuz illerde, mahallelerde bu atölyeleri ücretsiz bir şekilde kadınlara ulaştırıyoruz. Önümüzdeki dönemde bunun sayısını arttıracağız.”
‘Cinayet ve erkek şiddetinden kurtulabilir’
Öz savunmanın önemine dikkat çeken ve çeşitli atölyelerde ders veren Muay Thai lisanslı sporcu Gizem Şahin ise, “Öz savunma meşru müdafaanın kendisi. Öz savunma yumruk atmayı bilmek, birine vurabilmek olarak tanımlamıyorum. Öz savunma bir dövüş sporunu yapmak ama onunla beraber öz güvendir aslında. Yıllardır ataerkil bir toplumda yaşıyoruz. Erkek algı tarafından o kadar özgüvenimiz kırıldı ki bizim bu özgüveni geri kazanmamız lazım. Öz güveni kazandıktan sonra bir ay alınan öz savunma eğitimi ile kadınlar kendisini savunabilir. Kadın cinayetleri gün geçtikçe artıyor. Öz savunma ile birlikte kadın cinayetten, erkek şiddetinden kurtulabilir” diye konuştu.
‘Öz savunma yaygınlaştırılmalı’
Kadınların spor ve dövüş sporlarına başlamasının çok uzun zaman aldığını belirten Şahin, sporu da politik bir farkındalıkla yapmanın daha derinlikli olacağı görüşünde. Kadınların öz savunma atölyelerine ilgisinin arrtığını dile getiren Şahin, “Kadınların erkek şiddetinden kendisini koruyabilmek için bu atölyelerin daha çok artırılması lazım. Politik farkındalık gerekiyor. İstanbul’un çeşitli yerlerinde kadınlara öz savunma atölyeleri verdiğim zaman çok güzel şeyler deneyimledik. Antrenmanlarda kadınlarda çok büyük bir mutluluk gördüm. Kadınlar gülümsüyordu. Aslında kadınlar kendisini keşfediyor.Tüm kadınların kendindeki gücü fark etmeye ihtiyacı var” diye konuştu.