DTK’nin KCK’nin “Kuzey Kürdistan Parlamentosu” olduğu suçlamasıyla açılan davalarda ilk karar çıktı. DTK etkinlikleri nedeniyle “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamasıyla yargılan avukat Feride Laçin beraat etti.
Kürt sorunun çözümü noktasında PKK Lideri Abdullah Öcalan ile sürdürülen diyalog sürecinin bozulmasıyla birlikte Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) üye ve katılımcılarına yönelik başlatılan yargı sürecinde ilk karar çıktı. DTK’nin, KCK’nin 3’üncü alan faaliyeti olduğu, “Kuzey Kürdistan Parlamentosu” işlevi gördüğü iddiasıyla “Örgüt kurmak ve yönetmek” gerekçesiyle açılan davalarda, çıkan ilk karar beraat oldu.
DTK’nin Anayasa Çalıştayı’nda hukuki bir sunum yaptığı ve diğer çalışmalarında yer aldığı gerekçesiyle Avukat Feride Laçin hakkında “Örgüt kurmak ve yönetmek” iddiasıyla Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair soyut iddia dışında her türlü şüphe ve tereddütten uzak, cezalandırmaya yeterli kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatine karar verildi.
‘Kürdistan’ın çatı yapılanmasıdır’
Davada iddia makamı mütalaasında, DTK’nin Abdullah Öcalan’ın 4 ayaklı paradigmasının 3’üncü ayağını oluşturan bir örgütleme ve kurucu meclis işlevi gören bir yapılanma olduğunu savundu. Yapılan dinlenme tapelerinde ve birçok şahsın DTK’yi Kuzey Kürdistan Parlamentosu olarak değerlendirildiğini ifade eden iddia makamı, DTK’nin KCK Türkiye Meclisi’nin yasama organı olduğunu ileri sürdü. DTK’nin demokratik özerkliği gerçekleştirmek amacıyla örgütlendiği ve faaliyetlerini yürüttüğünü aktaran iddia makamı, DTK’nin “sözde Kürdistan’ın çatı yapılanması olduğunu”, Kürt ulusal birliğini sağlamak amacıyla PKK/KCK ile bağlantılı olarak faaliyet yürüttüğü değerlendirmesinde bulundu.
‘Halk kitlelerini etkilemeye çalıştı’
İddia makamı, Avukat Laçin’in DTK bünyesinde görev alarak, çalışmalarına katılarak diğer üyelerle birlikte 4 ülke toprakları üzerinde “sözde Kürt ulusal birliğini sağlamak”, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak ve toplumsal ayrışmaya sebep olmak amacıyla halk kitlelerini etkilemeye çalıştıklarını öne sürdü. İddia makamı, şüphelinin eylemlerindeki yoğunluk, süreklilik ve çeşitlilik değerlendirildiğinde “örgüt kurmak ve yönetmek” suçundan cezalandırılmasını istedi.
‘Çalıştaya katılmak suç değil’
Laçin’in avukatları, müvekkillerinin DTK içerisinde herhangi bir görev almadığını, müvekkillerinin DTK’nin Anayasa Çalıştayı’na katılmasının suç olmadığını ifade ederek, “Çalıştaylara dönemin AK Parti İl Başkanı Muhammed Akar da katılmıştır. Kaldı ki DTK dönemin Meclis Başkanı tarafından Anayasa çalışmalarına katkı sunmak üzere Meclis’ten davet almıştır” dedi.
Mahkemeden beraat kararı
Savunmanın ardından mahkeme heyeti, sanığın üzerine atılı suçu işlediğine dair soyut iddia dışında her türlü şüphe ve tereddütten uzak, cezalandırmaya yeterli kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraatına karar verdi.
MA / Aydın Atay