Irak’ta biriken öfke patlak verdi ve sokaklar karıştı. Protestocular, ‘kamu hizmetindeki başarısızlık ve yolsuzluk’ nedeniyle hükümetin değişmesini talep ediyor. Kanlı müdahaleye rağmen eylemler sürüyor. Sadr’dan uyarı geldi.
Birçok ülkenin kendi çıkarlarını gerçekleştirmek için etki sahibi olduğu Irak bir kez daha ölümlerle gündemde. Yoksulluk, yolsuzluklar, işsizlik, dış ülkelerin iç siyasete müdahaleleri nedeniyle halkın artan hoşnutsuzluğu sokaklara taştı. Irak güçleri kan dökünce eylemler ikinci gün de devam etti. Salı günü Bağdat ile başta Basra olmak üzere ülkenin güneyindeki bazı kentlerde, yolsuzluk ve işsizliği protesto etmek için eylemler düzenledi. Bağdat’ın merkezindeki Tahrir Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, yolsuzlukla mücadele edemediği ve işsizliğe çözüm bulamadığı gerekçesiyle hükümeti protesto etti. Hükümet karşıtı sloganlar atan eylemciler, hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’ye doğru yürümek istedi.
Güvenlik güçleri ise Yeşil Bölge’yi ablukaya alırken bölgeye giden tüm yollar trafiğe kapatıldı. Güvenlik güçleri Yeşil Bölge’ye girmeye çalışanlara saldırdı. Saldırı sonucu 3 kişi hayatını kaybetti, 200 kadar kişi yaralandı. Başkent Bağdat’ın yanı sıra ülkenin güney kentlerinde de benzer protestolar düzenlendi. Ülkenin güneyindeki petrol zengini Basra’da düzenlenen eylemlerde 12 kişi gözaltına alındı. İkinci gün de eylemler sürdü. Irak’ın güneydoğusundaki Zaafaraniyah bölgesinde eylemler düzenledi. Protestocular, ‘kamu hizmetindeki başarısızlık ve yolsuzluk’ nedeniyle hükümetin değişmesini talep etti. Irak hükümeti gösteriler için acil inceleme başlattığını açıkladı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, “Barışçıl anayasal haklarını kullanan göstericilerle, ülkenin ve göstericilerin güvenliğini koruyan güvenlik kuvvetleri arasında fark gözetmeyiz. Gösterici ya da güvenlik güçleri arasındaki kurbanlarla kamu düzeni ve halkın barışını tehdit eden sloganlar atarak maksatlı bir şekilde can kaybına neden olanları da birbirinden ayırırız” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Twitter’dan yaptığı açıklamada, barışçıl gösterinin anayasal garanti altında olduğunu, Iraklı gençlerin iyileştirme ve istihdam beklentisi içinde olduklarını belirterek, “Bu meşru istekleri yerine getirmek bizim görevimizdir” dedi. Mısır’da cunta şefi Abdulfettah Sisi’ye karşı alevlenen gösteriler sonrası, Irak’ta da sosyal medya üzerinden ‘1 Ekim’de buluşuyoruz’, ‘1 Ekim’de sen de çık, susma’, ‘1 Ekim Büyük İntifada’ ve ‘Mısırlı senden daha cesur değil’ gibi ifadeler içeren bazı paylaşımlar yapılmış ve halka sokağa çıkarak hükümeti protesto etme çağrıları yapılmıştı.
Sadr adil soruşturma istedi
Şii Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr, olaylarla ilgili adil bir soruşturma yapılması gerektiğini ifade etti. Sadr bir süre önce hükümetin sonunun geldiğini açıklamıştı. Sadr, “Elveda vatanım. Bu, hükümetin sonunun geldiğinin duyurusudur. Bu aynı zamanda hukuk devletinden kaos devletine geçiş demektir. Eğer hükümet ciddi önlemler almazsa, kendisinden desteğimi çekeceğim” demişti.
BAĞDAT