Ankara’daki ulaşım sorununa dair Ulaşım Hakkı Raporu hazırlayan Halkevleri, “parasız ulaşım hakkı” talebinde bulundu.
Halkevleri, Ankara’daki ulaşım sorununa dair hazırladıkları ve çözüm önerilerini içeren Ulaşım Hakkı Raporu’nu, Genel Merkez binasında düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştı. Raporu paylaşan Halkevleri Dikmen Şube Başkanı Serdar Kibar, Ankara’da 2 Eylül 2019 Pazartesi günü yürürlüğe giren ulaşım zamları sonrası ulaşım sorununa dikkat çekmek için böylesi bir çalışma başlattıklarını dile getirdi.
Rapor, görüştükleri eşitli oda ve uzmanların görüşleri hazırladıklarını belirten Kibar, “Bu tartışmaları ve faaliyetleri sürdürürken Ankara’da ulaşım sorununda esas odaklanılması gereken yerin özel halk otobüsleri olduğunu bir kez daha gördük. Esas olarak ulaşımın bir kamusal hak olarak elde edilmesinin önüne geçenin buraya bulaşmış olan piyasa mantığının ve kar için rekabetin olduğunu dolayısıyla ‘kamulaştırma’nın çözüm için acil bir adım olduğunu kavradık” diye brlirtti.
‘Ulaşamama sorunu var
Halkevleri üyesi Osman Çokaman da Ankara’nın en önemli sorununun ulaşım olduğunu ifade ederek, hazırladıkları rapora dair şunları dile getirdi.
“Ücretlendirme sorunundan, bir noktadan başka bir noktaya ulaş(ama)ma sorununa, özel halk otobüslerinden dolmuşçuların yarattığı sorunlara kadar birçok alt başlık Ankara’da ulaşım sorununa dahildir. Hazırladığımız raporda, ulaşım zamları protestomuz ve talep toplama süreci, halkın ulaşım hakkı taleplerinin değerlendirmesi, Şehir Plancılar Odası ve Harita Kadastro Mühendisler Odası Ankara şubelerinin görüşleri, kadınlar için ulaşım hakkı ile ilgili kapsamlı bir araştırma ile titizlikle raporu hazırladık.”
Kadınlar için ulaşım hakkı
Kent içi ulaşım sorunları toplumsal cinsiyet bağlamında tartışıldığında ulaşım araçlarının dizaynının erkek bakış açısıyla yapıldığını söyleyen Keçiören Halkevleri üyesi Aysun Gençtanır ise, “Şoför istihdamında kadınların görünür olmaması, erkek şoförlerin cinsiyetçi tavırlar sergilemesi veya dil kullanması, araçların kadın kullanımında dezavantajlı olması gibi durumlar ulaşım hakkının toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında da tartışılması gerektiğini gösteriyor. Ataerkil aile içi iş bölümü ve çocuk, yaşlı bakımı gibi yükün kadın üstünde olması kadınları kent içi ulaşım olanaklarından yararlanırken dezavantajlı bir konuma itmektedir. Dolayısıyla kadınların ihtiyaçları göz önünde tutularak sefer güzergâhlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Ulaşım zamlarının geri alınması, özel halk otobüslerinin kamulaştırılması, 6.30- 8.00 ila 17.30-19.00 saatleri arasında parasız ulaşım hakkı sağlanması ve halkın katılımıyla ulaşım ana planı hazırlanması taleplerini içeren rapor, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ne de sunulacak.