Ekvador’un kırsal kesimlerinden başkent Quito’ya akan yerliler canları pahasına direniyor. Protestolarda resmi rakamlara göre 6 kişi hayatını kaybetti. Ancak cinayetler ve sokağa çıkma yasağı da yerlileri durduramadı
Devlet Başkanı Lenin Moreno, OHAL’den sonra sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkma yasağına rağmen isyan durmayınca Moreno, orduya başkent Quito’nun kontrolünü sağlaması talimatı verdi. Göstericilere şimdiye kadar gerçek mermilerle müdahale düşünüldüğünde orduya yetki verilmesiyle katliama davetiye çıkarıldı. Ekvador’da Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşıp kemer sıkma dayatması ve akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırması üzerine 3 Ekim’de başlayan ve ülke genelinde iktidar karşıtı protestolara dönüşen gösteriler sürüyor. Ekvador’un kırsal kesimlerinden başkent Quito’ya akan yerliler canları pahasına düreniyor. Devlet Başkanı Lenin Moreno, askerin protestoların devam ettiği başkent Quito’da kontrolü sağlamasını istedi.
Şiddet eylemlerine sebep olanların “kaçakçılar, uyuşturucu kaçakçıları, çeteciler ve eski Devlet Başkanı Rafael Correa taraftarları” olduğunu öne süren Moreno, tüm ülkede kontrolü ele alacaklarını vurguladı. Gösterilerin ve olayların devam ettiği kentin birçok bölgesinde askerler varlık göstermeye başladı. Ülke basını olaylara ilişkin bir bilgileri saklarken, sosyal medyada yapılan paylaşımlarda halkın, birçok bölgede tencere ve tavalara vurarak Devlet Başkanı Lenin Moreno karşısında tepki verdiği görüldü. Başkent Quito’da kamu binaları ve yüksek yapılara keskin nişancılar yerleştirildiği dikkat çeken görüntülere, askeri bir aracın protestocuları ezdiği ve bir göstericinin de kafasından vurulduğu anlar yansıdı. Sokağa çıkma yasağı ile birlikte askerin istila ettiği bazı mahallelerde protestocular ve devlet güçleri arasında arbede ve kovalamacalar yaşandı. Halklar birçok cadde ve bölgede polisle çatıştı.
Resmi bilanço
Ekvador’un kamu denetçi kurumu Defensoria del Pueblo yayınladığı son bültenle ülkede günlerdir süren protestoların ağır bilançosunu duyurdu. Protesto ve şiddet olaylarında ülke genelinde 937 kişinin yaralandığı ve şimdiye kadar en az 6 kişinin öldüğü kaydedilen bültende, tutuklanan ve gözaltına alınanların sayısının ise bin 121’e ulaştığı belirtildi. Cuma günü ülkenin yasama organı Ulusal Meclis’e girme denemesi yapan yerliler, güvenlik güçlerince saldırıya uğradıktan sonra kent merkezindeki birçok caddede taş ve etraftan getirdikleri malzemelerde barikatlar yapmış, 12 Ekim Cumartesi günü ise bu bölgelerde büyük çatışmalar yaşanmıştı. Kamu Denetçiliği binası ve medya kuruluşları başta olmak üzere birçok bina yakılmış ve çevredeki araçlar hasar almıştı.
IMF zorbalığı
Ekvador’da hükümet dünyanın birçok ülkesinde yoksuluğa, ekonomik krizlere, intiharlara neden olan IMF ile anlaşmıştı. Devlet Başkanı Lenin Moreno şubatta 4.2 milyar doları Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) olmak üzere 10 milyar dolarlık borç anlaşması yapmış ve IMF’nin kamu harcamalarının kısılması dahil birçok şartını kabul etmişti. Moreno anlaşma çerçevesinde 1 Ekim’de kararname çıkarıp hükümetin artık ulaştırmacılara sağlanan akaryakıt desteğini kaldırdığını duyurmuştu. Ülkedeki ulaştırma görevlilerinin 3 Ekim’de gittiği genel grev, öğrenciler, işçi sendikaları ve birçok muhalif organizasyonun da katılmasıyla ülke genelinde protestolara dönüşmüştü. Moreno, aynı akşam OHAL ilan etmiş, başkent Quito’dan kaçmıştı.
QUITO