Ekonomist Mustafa Sönmez, Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye başlattığı harekat sonrası ABD’nin yaptığı açıklamaların yansımalarının başladığını söyleyerek yaptırımların krizdeki ekonomiyi çok etkileyeceğini belirtti.
Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye 9 Ekim’den bu yana başlattığı savaş devam ederken, ABD Başkanı Donald Trump’un sosyal medya üzerinde art arda açıklamalar yapıyor. Trump’ın ‘Türkiye ekonomisini işlevsiz hale getirebiliriz’ ve ekonomik yaptırım kararlarının alınması şimdiden etkilerini göstermeye başladı.
Ekonomist Mustafa Sönmez, Trump’un Türkiye ekonomisine ilişkin yaptığı açıklamaların yansımalarının başladığını belirterek, Trump’un açıklamalarından sonra döviz kurunun hızla yükseldiğine dikkat çekti. Bu durumun akabinde birçok problemi de beraberinde getirdiğini vurgulayan Sönmez, ‘İthalat ürünlerinin pahalı artmasına neden oldu ve bu da mal fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Bu demek oluyor ki yeni zamlar yolda. Yani halkın alım gücünün azalması ve daha fazla yoksulluk anlamını taşıyor.’ dedi. Yaşanan savaş ikliminin doğrudan ekonomiyi etkilediğini aktaran Sönmez, “Savaş ortamlarında yurttaşların harcayacakları paraları varsa dahi harcamazlar. Bu da tüketimin azalmasına neden olur. Yine aynı şekilde sivil bütçeye ayrılan bütçe askeri bütçeye harcanır. Bunlar ekonomiyi negatif etkilediği gibi halkı refahından da uzaklaştırır” ifadelerini kullandı. “Türkiye operasyonla birlikte çok yalnızlaştı. Böyle bir ortamda ABD ve Avrupa’dan gelecek yaptırımların krizde olan Türkiye ekonomisini çok etkiler” diyen Sönmez, konuşmasını şu şekilde devam etti: “Açıklamalardan sonra Türkiye’ye yaptırım uygular mı bilmiyoruz. Ama ABD’den böyle bir tehdidin gelmesi bile yabancı yatırımcıları ürküttü. Türkiye’nin dışarıdan risk algılanması ölçen risk primi yükseldi. Yani Türkiye daha riskli ülke oldu. Yabancı yatırımcılar böyle durumlarda yatırım yapmaktan uzaklaşır. Türkiye ekonomisin yabancı yatırımcılara mutlak bağımlılığı vardır. Bu nedenle yabancı yatırımcıların uzaklaşması ekonomiyi daha da kırılganlaştırır. Yani kısacası Türkiye ve ABD arasında ekonomik olarak silahların çekilmesi bile ekonomiyi negatif etkiyor.”
‘Top tüfek bedava patlamıyor’
İstanbul’da yaşayan ve yaşanan krizden etkilenen yurttaşlardan Hafız Kaya, “Sınır ötesi operasyon hayli masraflıdır. Sonrasının ne olacağı belirsiz. Ben 68’den beri Amerika’nın dünyadaki politikalarını eleştiriyorum. Afganistan, Pakistan, Irak ve Suriye’yi işgal etti. Etmeye da devam ediyor” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Suriye’nin Kuzeyine yaptığı saldırılara da değinen Kaya, “Bu işin sonu yok. Çünkü oradaki gruplar üzerinde söz hakkını kendinde tanıyan birçok devlet var. Top, tüfek, mermi bedava patlamıyor ki” dedi.
‘Savaşın son bulmasını istiyoruz’
Savaşı doğru bulmadığını belirten Ömer Aslan adındaki diğer bir yurttaş da, “Savaş demek cebimizdeki paranın yok olması demek, ben onaylamıyorum. Savaşın son bulmasını istiyorum. Çocuklar öldürülüyor, çocukların suçu ne?” diye belirtti.
Savaşın toplumsal anlamda ağır tahribatlar yaratacağını ifade eden Aslan, “Elektrik, su, doğalgaz bir günde para bitiyor. Elimde ve cebimde para yok. Sarımsak 60 lira oldu. Portakal, elma, patates, soğan yiyebilen var mı? İnsanlar manavdan tane tane ile meyve alıyor” diye konuştu.
‘Türkiye Suriye meselesine karışmamalı’
1 yıldır işsiz kaldığından yakınan yurttaş Sefa Turna da, “Ekonomik olarak halk çöküntüde. Zor şartlarda yaşıyoruz. Borçlarımı ödeyemiyorum ve üstüne sürekli borç alıyorum” dedi. Turna Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonuna da değinerek, “Türk halkı Suriye meselesine karışmamalı” diye belirtti.
‘Her şey güllük gülistanlık gösteriliyor’
Savaş ile birlikte hayat pahalılığının daha da artacağına dikkat çeken Nazmi Acar adındaki yurttaş ise , “Bizim mahallede 70 yaşında bir teyze var bu yaşına kadar böyle bir ekonomik bir darboğaz görmediğini söylüyor. Gerek pazarda olsun gerek alım gücünde olsun ama televizyonları izleyince her şey güllük gülistanlık gibi bir ortam oluşturuluyor ama halk için öyle değil” diye ifade etti.