Etiyopya’nın, Nil’in iki kolundan bir olan Mavi Nil’in yatağını değiştirerek Hedasi Barajı’nın inşasına başlamasıyla bölge ülkeleri arasında nehrin sularının kullanımı konusunda anlaşmazlıklar yaşanıyor. Sorunun çözülmesi için Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında yapılan müzakerelerde ise henüz bir sonuca varılmış değil. Baraj tamamlandığında 6 bin megavatlık elektrik üretmesi öngörülüyor. Barajın inşa sürecinin 2019’da tamamlanma öngörüsü gerçekleşmezken rezervuarın suyla dolmasının 5-15 yıl sürebileceği belirtiliyor. Neokolonyalizme önemli bir örnek teşkil edecek olan barajın bölgede ciddi bir ekolojik yıkım yaratacağı biliniyor. Bu konu hiç gündeme gelmezken hedef bölgede sömürünün arttırılması oluyor.
Mısır 55 milyar m3 su istiyor
Mısır Başbakanı Mustafa Medbulli, Mısır Parlamentosu Genel Kurulu’nda, “Etiyopya yönetimi ile yapılan görüşmelerden herhangi bir sonuç elde edilememesi nedeniyle uluslararası arabulucuya gitmenin daha uygun olacağı kanaatine vardık. Arabulucunun görüşmelere katılması üç ülkenin de çıkarınadır” dedi. Uluslararası ölçümlere göre Mısır’ın su fakiri ülkeler grubuna girdiğini ifade eden Mısır Başbakanı, “Bu nedenle, Mısır’ın yıllık hissesi olan 55 milyar metreküp su miktarı sabittir ve sabit kalacaktır” ifadelerini kullandı.
Mısır’ın teklifi süreci tıkadı
Etiyopya resmi ajansı ENA’nın Etiyopya Su ve Enerji Bakanlığı’na dayandırdığı haberde ise Mısır’ın baraj konusundaki yeni teklifinin anlaşmazlığa neden olduğu belirtildi. Mısır tarafının görüşmelere dördüncü bir tarafın katılması yönündeki isteğinden söz edilen haberde, Mısır yönetiminin ayrıca yıllık 40 milyar metreküp su talebinde bulunduğu ancak Asvan Barajı’ndaki su seviyesinin azalması durumunda bundan daha fazlasını istediği kaydedildi. Mısır, Sudan ve Etiyopyalı yetkililer arasında başlayan görüşmeler geçtiğimiz hafta Mısır’ın arabulucu talebi üzerine sekteye uğramıştı.
EKOLOJİ SERVİSİ