Hasta tutuklu Kinyas Gülcan’ın ölümünden dolayı cezaevi yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten oğlu Gülcan, ‘Hastanede 3 gün boyunca elleri kelepçeli bir şekilde bekletildi, bir doktor bile gitmedi’ dedi
Hasta tutuklu Kinyas Gülcan, Patnos L Tipi Cezaevi’nde tutulduğu sırada 6 Ekim tarihinde tedavi edildiği Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaşı Hastanesi’nde yaşamını yitirmişti. 1993 yılında cezaevine giren ve 10 yıl cezaevinde kalan Gülcan, 1 Eylül 2018 tarihinde bir kez daha “Örgüte yardım ve yataklık” ettiği iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verilerek tutuklanmıştı. Gülcan, yaklaşık 2 yıl boyunca tutuklu bulunduğu cezaevinde vücudunun enfeksiyon kapsaması sonucu hastaneye kaldırılmıştı. Ailesinin ve avukatlarının birçok başvurusuna rağmen hastaneye sevk edilmeyen Gülcan fenalaştıktan sonra 3 gün boyunca hastanede bir odada tek başına bekletilerek ailesiyle görüştürülmemişti. Gülcan’ın Oğlu Servet Gülcan, babasının ölüme terk edildiğini söyleyerek, cezaevi yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
‘Katıldığı cenazeden dolayı tutuklandı’
Babasının dost da olsa düşman da olsa herkese kapısının açık olduğunu ve bu nedenle babasının çok sevildiğini ifade eden Gülcan, “Babam bir çiftçiydi. Halkını çok severdi. Zaten bugün yaşadığımız durumdan da bu belli oluyor. Sadece biz değil bugün babamın arkasında ağlayan bir halk var. Çünkü bu halk da babamı çok severdi. Babam halkının bir acısı ya da mutluluğu olduğunda orada bulunurdu. Babam katıldığı bir cenazede okuduğu Fatiha’dan dolayı tutuklandı” dedi.
‘Hasta tutsaklara sahip çıkalım’
Babasının tedavi edilmesi için avukatları aracılığıyla cezaevi yönetimine yaptıkları başvuruların sürekli reddedildiğini belirten Gülcan, hastanede babasını gördüğünde tanıyamadığını ifade etti. Gülcan, “Bir insan bu kadar acı çekerken nasıl tedavi edilemez? Bir tutuklu nasıl ölüme terk edilebilir? Babam sevk edildiği hastanede 3 gün boyunca elleri kelepçeli bir şekilde, bir doktor bile onu görmeden öylece bekletilmiş. Bu, bir insanı açıkça ölüme terk etmektir. Babam gibi şuan zindanlarda hasta olan birçok tutsak var. Babam için geç kalındı ama diğer tutsaklara sahip çıkarak, zindanlarda yaşanılan insanlık dışı muamelelere ‘dur’ denilmesi gerekiyor” diye konuştu.
KAYNAK : MA