‘Kayıplar bulunsun failler yargılansın’ sloganıyla gerçekleştirilen oturma eyleminin 558’inci haftasında, Kürtçe konuşan yurttaşlara yapılan saldırılara tepki gösterilirken, devletin suçluları koruma politikasından bir an önce vazgeçip gerçeklerle yüzleşmesini talep etti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından her hafta “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganıyla gerçekleştirilen oturma eyleminin 558’incisi gerçekleştirildi. Dernek binası önünde düzenlenen eyleme, görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın, İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun ile kayıp yakınları katıldı. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Türkiye’nin batısında Kürtçe konuştukları için yurttaşlara yapılan saldırılara dikkat çekti.
‘Nedeni siyasi anlayıştır’
Şirin Tosun ve Ekrem Yaşlı adlı yurttaşların sırf farklı dilden, inançtan ve halktan oldukları için saldırıya uğradıklarını belirten Zeytun, şiddet dilinden zehirlenen ve güç alan kişilerin saldırısı sonucu Şirin Tosun’un yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Zeytun, “Tüm bunların sebebi şiddeti ve çatışmayı besleyen o dili hâkim olduğu siyasi anlayıştır. Nitekim barış dili hakim olsaydı, hiç şüphesiz bu olaylar gerçekleşmeyecekti, o insanlar yaşamını yitirmeyecek, böyle saldırılara maruz kalmayacaktı” dedi.
‘Kayyum kararları hukuksuzdur’
İçişleri Bakanlığı’nın, Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin belediyelerine kayyum atanma kararını eleştiren Zeytun, kararların hukuksuz ve keyfi bir biçimde alındığını söyledi. Yapılanları halkın iradesine yönelik gasp olarak değerlendiren Zeytun, “Seçilmişler yerine idari bir kararla atanmış kişiler şu an halk iradesini gasp etmiş durumdadırlar. Bizler Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine atanan kayyum kararlarında olduğu gibi bu durumu da halkın iradesinin gasp edilmesi olarak görüyoruz. Hiç bir hukuki gerekçesi olmadığını bizler biliyoruz. Bu hukuksuz durumun derhal sonlandırılmasını, bu atamaların kaldırılmasını, belediye eşbaşkanlarının görevlerine iade edilmesi istiyoruz” diye konuştu.
Konuşmanın ardından İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın, 19 Ekim 1995 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan Fehmi Tosun ve Hüseyin Aydemir’in hikayesini anlattı.
Yapılan konuşmaların ardından oturma eylemi gerçekleştirildi.
‘Gerçeklerle yüzleşilmeli’
Batman’daki kayıp yakınları ise İHD Şubesi öncülüğünde 464’üncü kez dernek binasında bir araya geldi. Eyleme, HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran, kayıp yakınları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ve insan hakları savunucuları katıldı. “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” yazılı pankartın açıldığı eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı. Açıklama yapan İHD yöneticilerinden Gülbahar Kaya, 6 Ekim 1992 tarihinde İstanbul Gayrettepe’de gözaltına alınmasının ardından kendisinden bir daha haber alınamayan Ayhan Efeoğlu’nun hikayesini anlattı. Faillerin yargılanıp cezalandırılmasını isteyen Kaya, devletin suçluları koruma politikasından bir an önce vazgeçip gerçeklerle yüzleşmesini talep etti.