Gazeteci Hüseyin Aykol’un infazının durdurulması talebiyle avukatlarının yaptığı başvurusu üzerine 107 gün sonra tahliyesine karar verildi.
Gazeteci Hüseyin Aykol’un infazının durdurulması için avukatı Özcan Kılıç tarafından dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuru karara bağlandı. Mahkeme, Aykol hakkında tahliye kararı verdi. Yeni yargı paketinin onaylanması üzerine yapılan başvuruda temyiz yolunun açıldığına dikkati çekildi.
Başvuruda, Aykol’a verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının İstanbul İstinaf Mahkemesi tarafından onaylandığı ve infaza başlandığı hatırlatılmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından yasalaştırılan ve dün Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren yasa değişikliğine dikkati çekilen başvuruda , “Müvekkilim hakkında kesinleşmiş olan mahkumiyet kararının infazının durdurulması ile dosyanın yeniden ele alınarak karar verilmesi ve Yargıtay’ a gönderilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
Avukat Kılıç, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen ve İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onaylanan dava dosyasının, usul ve esasına ilişkin temyiz incelenmesi yapılmak üzere Yargıtay’a gönderilmesini talep etmişti.
Avukat Kılıç’ın başvurusu üzerine Aykol’un infazı durdurularak, tahliye edilmesine karar verildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından infazın durdurulmasına dair yazının yazılıp, gönderilmesi ardından Aykol’un, 107 gündür tutuklu bulunduğu Sincan F 2 Nolu Cezaevi’nden çıkması bekleniyor. Aykol’un tahliye işlemlerinin başlaması için avukatları cezaevine gitmek üzere yola çıktı.
11 Temmuz’da Ankara’daki evinden gözaltına alınarak, tutuklanan Aykol, Sincan F 2 Nolu Cezaevi’nde tutuluyordu.
Ne olmuştu?
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Ocak 2018 tarihinde görülen karar duruşmasında, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışma amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan gazeteci Aykol’a 3 yıl 9 ay hapis, Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni olan Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran ile birlikte gazetenin yazarları olan Hüseyin Bektaş ve Mehmet Ali Çelebi’ye 1 yıl 6’şar ay hapis cezaları verilmişti. Aykol ve diğer gazetecilere verilen bu cezaların ardından gazetecilerin avukatları İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi’ne itiraz başvurusunda bulunmuştu. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, 29 Kasım 2018 tarihinde başvuruların esastan reddine karar vererek, verilen cezaları onamıştı.
Gazeteci Hüseyin Aykol hakkında açılan 63 dava bulunurken, bazı davaları da İstinaf Mahkemelerinde devam ediyor.