Suriye yeni anayasa komitesi görüşmeleri resmi olarak bugün (30 Ekim) başlayacak. 2017 yılından bu yana 8 kez toplanan ve hiçbir çözüm geliştirilemeyen Cenevre toplantısında, yine bölgenin en önemli dinamikleri yok. Özerk Yönetim, Anayasa görüşmelerine davet edilmemeleri ile ilgili ‘5 milyonun iradesi inkar ediliyor’ dedi. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri ve çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla BM Cenevre Ofisi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 150 kişilik Anayasa Komitesi’nin Cenevre’ye gelmeye başladığını ifade eden Pedersen, bir soru üzerine “komitede Kürtler var ama Demokratik Suriye Güçleri adına bir temsilci yok” yanıtını verdi.
‘5 milyonun iradesi’
BM Temsilcisi Pedersen’in ardından yazılı bir açıklama yayınlayan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, ‘5 milyonun iradesinin inkar edildiğini’ ifade etti. Özerk Yönetim açıklamasında, “Süreçten uzaklaştırılmamız Suriye’deki demokratik çözüme hizmet etmeyecektir” dedi. Açıklamada, “Suriye Anayasa Komitesi’nde adayımızın olmaması 5 milyon Suriye vatandaşının haklarını inkâr etme anlamına geliyor, dünyanın bu inkar karşısında tutum almasını talep ediyoruz” denilerek, Suriye’nin toprak bütünlüğüne bağlı kalınacağı vurgulandı.
2017’den beri çözüm çıkmadı
Birleşmiş Milletler öncülüğünde Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm arayışı, ilk olarak Cenevre Görüşmeleri adına altında 2011 yılında başlatılmıştı. Bölgenin hem askeri hem de siyasi anlamda en büyük aktörü konumunda olan Kürtler davet edilmeden 2017 yılının son aylarına kadar toplamda Cenevre’de, 8 görüşme gerçekleştirilse de Suriye’de siyasi çözüm adına hiçbir gelişme sağlanamadı. Kasım 2017’de düzenlenen Cenevre -8 görüşmelerinin son gününde basının karşısına geçen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre görüşmelerinin başarısızlıktan ibaret olduğunu itiraf etmiş ve ardından da görevinden ayrılacağını duyurmuştu.