Kırsal nüfusu üretimden koparıp göç etmeye zorlayan vahşi kapitalizmin yarattığı gelir dağılımı adaletsizliğini, yolsuzluğu protesto edenlere devletin yanıtı kan ve ölüm oluyor. Dünya Irak’ta ordu-polis katliamlarını izliyor
Irak’ta ayaklanan halklar sadece kapitalizme teslimiyet içindeki iktidarın ekonomi politikasını değil ABD ile İran’ın ülkenin iç meselelerine müdahalesine izin verilmesine karşı öfkesini dile getiriyor. İkinci dalga protestolara ateşli silahlarla yönelen devlet güçleri yine katliam yaparken, barış, adalet, demokrasi söylemlerini açıklamalarından eksik etmeyen Birleşmiş Milletler (BM), BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’, Uluslararası Adaket Divanı, Uluslararası Ceza Mahkemesi olanları izliyor. Bu Ortadoğu’da katliam yapan diğer ülkelere de cesaret veriyor. Petrol ve doğalgaz zengini olduğu halde kapitalizmin yarattığı eşitsiz dağılım ve kaynakların devlet erkanı tarafından yağmalanması nedeniyle yoksulluğun, işsizliğin ve yolsuzluğun pençesinde olan Irak’ın başkenti Bağdat ile orta ve güney kentlerde hükümet karşıtı gaösteriler sürüyor. Erbain Törenleri (Hz. Hüzeyin ve 72 yoldaşının katledilmesinin yıldönümü) ve hükümete süre tanınması nedeniyle ara verildikten sonra Perşembe günü yeniden sokaklara çıkan halklar, devlet güçlerinin cinayetlerine rağmen sokaklarda kalmaya kararlı. Devlet güçlerinin müdahalesi sonucu perşembe gününden bu yana ölü sayısı 100’e yükseldi. İlk dalgada ölü sayısı 157 olmuştu.
İran ve ABD’ye tepki
Iraklılar Bağdat’ta gösterilerin merkezi Tahrir Meydanı’nda toplanıyor. Orta ve güney kentlerde de halk Bağdat ile eş zamanlı olarak sokaklara çıkılıyor. Bağdat ve diğer kentlerdeki protestolara 4 gündür üniversite öğrencilerinden de yoğun katılım söz konusu. Meydanda sık sık “halk rejimi devirmek istiyor” sloganları atıyor. Meydanda özellikle “vatan istiyorum” yazılı çok sayıda pankart açılması dikkati çekiyor. ABD ve İran’ın politikalara nüfuz etirilmesine tepkiler dillendiriliyor. İran’a en yoğun tepki Şiilerin yoğun olarak bulunduğu güneydeki kentlerde dile getiriliyor. Meclisin en büyük grubu Sairun Koalisyonu lideri ve Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr da eylemler katılırken erken seçim için düğmeye bastı. Parlamentoda muhalefet cephesinde bulunan Ulusal Hikmet Akımı (Şii) lideri Ammar el-Hekim de gösterilere destek açıklamaları yapmıştı. Şiilerin en büyük dini merci Ali es-Sistani de 25 Ekim öncesi gösterileri destekleyen mesajlar verdi. Eski Başbakanlardan İyad Allavi de destek açıkladı. Irak’ta halkın büyük bir bölümü ya yoksulluk içinde yaşıyor ya da temel hizmetlerden yoksun. Dünya bankasına göre 7 milyon Iraklı yoksulluk sınırının altında, genç işsizlik oranı da yüzde 25’i bulmuş durumda.
Yeşil Bölge
Eylemciler 2003’ten sonra ABD öncülüğünde kurulan düzenin merkezi konumundaki hükümet binalarının yer aldığı Yeşil Bölge’yi de zorluyor. Protestocuların Yeşil Bölge’ye girme girişimleri, devlet güçlerinin sert müdahaleleriyle karşılaşıyor. Devlet güçleri ses bombası, gaz bombası ve keskin nişancılar kullanıyor. Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan ABD Büyükelçiliği yakınlarına füze atıldı, 1 asker öldü.
BAĞDAT