Lübnan’da 17 Ekim’de başlayan ve Başbakan Saad el-Hariri’nin istifasını sunmasıyla durulması istenen protestolar, özellikle Sünnilerin çoğunlukta olduğu bölgelerde yeniden alevlenmeye başladı. İnşaat sektörü balonunun patlaması, Körfez sermayesinin akışının kesilmesi, mülteci krizinin yükünün ağırlaşması, mezhepsel iktidar denkleminin sorunları ve devlet kaynaklarının yağmalanması ile ciddi bir ekonomik krize yuvarlanan Lübnan’da hükümet karşıtı göstericilere askerler yine müdahale etti. 9 kişi yaralandı. Ülkenin kuzeyinde yer alan Trablusşam kentindeki Nur Meydanı’nda toplanan binlerce protestocu, milli marşlar eşliğinde yolsuzluğa bulaşanların hesap vermesi ve yöneticilerin istifası talebiyle sloganlar attı.
Kuzeydeki Akkar kentine bağlı Abde bölgesinde de toplanan ve şehirlerarası yolu trafiğe kapatan göstericilere askerler saldırdı. Askerlerin göz yaşartıcı gaz kullanması ve havaya ateş açması sonucu hafif yaralanan 6 kişi bölgedeki hastanelerde tedavi altına alındı. Lübnan Kızılhaç’ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, ülkenin güneyinde yer alan Sayda kentinde düzenlenen gösterilerde yaşanan olaylarda 3 kişinin yaralandığı aktarıldı. Gösterilerin devam etmesi üzerine Başbakan saad Hariri 29 Ekim’de “Lübnanlıların yüce çıkarlarını savunacak yeni bir hükümetin kurulmasına kanaat getirdiğini” belirterek Cumhurbaşkanı Michel Aunn’a (Mişel Avn) istifasını sunmuştu.
Cezayir’de grev
Cezayir Hakimler Sendikası görev yeri değiştirme politikasına karşı geçen pazardan bu yana genel grev yapıyor. Sendika, görev yeri değişikliklerine dair alınan kararlarda hakimlerin ailevi ve diğer insani şartlarının dikkate alınmadığına dikkat çekildi. Cezayir Hakimler Sendikası, Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih’e yargıçlara yönelik son yer değişimi kararlarına müdahale etmesi için acil çağrı yaptı.
BEYRUT