Halkların sağlık hakkı için mücadele eden Dr. İlhan Diken anısına düzenlenen Dr. İlhan Diken Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri dün Diyarbakır’da başladı. Diyarbakır Tabip Odası herkese eşit, ücretsiz ve anadilinde sağlık için mücadele çağrısı yaptı
Yaşamı boyunca emek, barış, demokrasi, eşitlik ve halkların sağlık hakkı için mücadele eden Dr. İlhan Diken’in anısına düzenlenen “Dr. İlhan Diken Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri” dün başladı. Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Diyarbakır Tabip Odası’nın öncülük ettiği “Dr. İlhan Diken Mezopotamya Halk Sağlığı Günleri” etkinliği 2 gün sürecek. Etkinliğin açılış konuşmasını TTB Başkanı Sinan Adıyaman yaptı. Etkinliğin ana teması ise ‘Sağlıkta Bölgesel Eşitsizlikler.’
Herkese ücretsiz sağlık
Sağlığı bireysel bir durum değil, toplumsal yaşantının bir sonucu olarak ele adlıklarını belirten Diyarbakır Tabip Odası, “Sağlığın, hayatın öznesinin insan olduğu, doğaya ve insana rağmen üretimin ve ilişkilerin kurulmadığı, patriarkanın olmadığı, toplumun bireylerden oluştuğu bilgisiyle toplumsal gereksinimlerini önceleyen bütünlüklü bir yaklaşımla korunup geliştirilebileceğini biliyoruz. Sağlığın korunmasına yönelik tüm çabalara rağmen, hasta olunduğunda sağlık hizmetlerinin herkese eşit, gereksinimi olanı önceleyen, coğrafyanın engel olmadığı, anadilinde anlaşılabilir ve derdini anlatabilir olduğu, hapishanelerde özgürlüğü kısıtlanmışlara dek herkes için her açıdan ulaşılabilir, nitelikli ve parasız olmasını savunuyoruz. Savunmakla kalmayıp, ‘Herkese eşit, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde’ sağlık hizmetlerinin sunulması için yıllardır mücadele ediyoruz. Yürüttüğümüz mücadeleye ve sağlık alanında tıbbi olarak yaşanan devasa gelişmelere karşın, toplumun sağlık sorunlarının giderek arttığını gözlemliyoruz” ifadelerine yer verdi.
‘Mücadele şart’
Sağlıkta eşitsizlikler, toplumun değişik kesimleri ve bireyler arasında temelde sınıfsal olmakla birlikte, bölgesel, ekonomik, siyasal, inanç, cinsel yönelim, kültürel vb. farklılıklar temelinde ortaya çıktığını ve yaşandığını belirten Diyarbakır Tabip Odası, “Sağlıklı olma koşullarındaki eşitsizlikler, sağlık hizmetlerine erişimde de yaşanmakta ve tek tek bireylerin sağlığı bozulmakta, sonuç olarak toplumsal sağlık düzeylerindeki eşitsizlikler birbirinden farklı biçim ve renklerde görünür olmaktadır: Kimi zaman doğum kanamasına, tetanoza bağlı anne ölümleri, kimi zaman ishal, kızamık ve zatürreden kaynaklanan bebek ölümleri olarak. Bu nedenle sağlıkta eşitsizlikleri azaltmak/ortadan kaldırmak aynı zamanda etik bir zorunluluktur. Eşitsizlikleri belirlemek, azaltmak ve ortadan kaldırmak için mücadele etmek kolektif bir yaklaşım ve bütünlüklü bir mücadele gerektirir” ifadelerine yer verdi.
Dr. İhan Diken’e dair
Doktor İlhan Diken; Diyarbakır’da doğdu. İlk, orta, lise ve üniversite hayatı Diyarbakır’da geçti. Diyarbakır Tabip Odası Başkanlığı, öncesinde Diyarbakır Tabip Odası Genel Sekreterliği yaptı. Diyarbakır Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu, İşçi Sağlığı Komisyonu, Pratisyen Hekimlik Komisyonu üyeliklerinde bulundu. Diyarbakır Sur ve Büyükşehir belediyelerinde meclis üyeliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Vekilliği ve Danışmanlığı yaptı. 2008 – 2010 yılları arasında TTB Merkez Konsey Üyeliği ile Toplum ve Hekim Dergisi Yayın Kurulu üyeliği yaptı. 1990’lı yılların başında yaralı bir PKK’liyi tedavi etmekten yardım ve yataklık suçlaması ile 3 yıl 9 ay ceza alıp Diyarbakır, Adıyaman ve Gölbaşı cezaevlerinde hapis yattı. İlhan Diken 19 Haziran 2014’te kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı. Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan köşe yazıları Dipnot Yayınları tarafından “Memleket Ahvali” ismiyle kitaplaştırılmıştı. Daha sonra da çeşitli zamanlarda farklı ortamlarda yaptığı konuşma metinlerinin kendi el yazıları üzerinden derlenmiş hali “İzi Kalsın” adıyla Lis Yayınları’ndan çıkmıştı.
HABER MERKEZİ