Tarihte Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın bilim insanı Maria Curie 152 yaşında. Curie, kadınlara X ışınlarını öğretmek isterken aşırı radyasyondan kansere yakalandığı için ona ‘Bilim için ölen kadın’ unvanı verildi
Tarihte Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın bilim insanı olarak da bilinen Marie Curie’nin tam adı Maria Salomea Sklodowska’dır. Polonyalı bilim insanı kimyager ve fizikçi Marie Curie, özellikle de radyoaktivite konusu üzerinde yapmış olduğu çalışmalar ile birlikte iki farklı alan üzerinden Nobel Ödülü almayı hak eden tek bilim insanıdır. Radyum elementini keşfeden Marie Curie, Radyoaktivite alanında da birçok çalışma gerçekleştirdi.
Eğitimi için farklı işlerde çalıştı para biriktirdi
7 Kasım 1867 yılında Polonya’nın Varşova şehrinde doğan Marie, annesini ve kız kardeşini 1876 yılında kaybetti. Polonya’daki eğitim sistemine göre, Teknik eğitim ya da üniversite eğitimi almak isteyen kız çocukları yurtdışına çıkmak zorundaydı. Marie, farklı işlerde çalışarak eğitimi için para biriktirdi. Paris’e giden Marie Curie burada sınıf birinciliği ile fizik, daha sonrasında ise matematik diplomasını aldı.
Polonyum’u buldu
1894 yılında tanıştığı Pierre Curie ile evlendi. 1897’de ilk kızı Irene doğana kadar çalışmalarını aralıksız sürdüren bilim insanı, kızının doğumdan sonra kısa bir süreliğine çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı. 1898 yılında ise ışın üzerine yapmış olduğu çalışmalara hız verdi ve ona bu çalışmalar esnasında Pierre Curie’de destek oldu. Aynı sene Temmuz ayında ise Uranyumun radyoaktif bozunması sonrasında ortaya çıkan Polonyum elementini bulduklarını duyurdular. Marie Curie Polonyalı olduğu için elemente Polonyum adı verildi.
Doktora unvanı alan ilk kadın
Marie Curie, 1904 yılında doktorasını vererek, Fransa’da gelişmiş bilim alanı içerisinde doktora unvanı alan ilk kadın oldu. Aynı zamanda radyoaktivite konusunda yapmış olduğu çalışmalardan ötürü de Pierre Curie ve Becquerel ile birlikte Nobel Fizik Ödülü’nü paylaştı. 1904 yılında kızlar okulunda fizik öğretmenliği yaparken ikinci kızı Eve dünyaya geldi. Bu esnada Marie ve Pierre, radyasyondan ötürü rahatsızlanmaya başladılar. 1906 yılının Nisan ayında Pierre at arabası çarpması sonucu hayatını kaybetti.
Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü
Marie Curie Sorbonne’de 1908 yılında yaptığı çalışmalar sonucu profesörlük unvanını alarak ilk kadın profesör oldu. 1911 yılında Polonyum ve Radyumun keşfinden ötürü Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülmesinin ardından kişisel pek çok saldırıya uğradı.
Radyasyona maruz kaldı
1914 yılında Paris Üniversitesi’nde Radyum Enstitüsü’nün kurulmasının ardından buranın ilk müdürü oldu. 1’inci Dünya Savaşı esnasında taşınabilir röntgen cihazını yaptı ve kızı Irene ile birlikte genç kadınlara X ışını teknolojisini öğretmeyi amaçladı. 1934 yılında kan kanserinden öldüğü zaman hastalığı aşırı dozlarda maruz kalmış olduğu radyasyona bağlandı ve bundan dolayı da ona bilim için ölen kadın denildi.
Bu konuda yapmış olduğu çalışmalar ve Marie Curie buluşları ile birlikte radyoaktivite birimine Curie denilmektedir. Yaşamını yitirdikten sonra Sceaux’da bulunan aile mezarlığına gömülse de daha sonrasında onun ve eşinin mezarı Fransa’da bulunan ulusal anıt mezarı Pantheon’a taşındı.
Kaynak: JinNews