DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Antep Bölge Temsilcisi, Ağustos ve Eylül aylarında Gaziantep’te 30 binden fazla işçinin işten atıldığını belirterek, ‘Medyada yayınlanan Antepli sanayicilerin ışıltılı başarı hikâyelerinin altında işçi emeğinin sömürülmesi yatıyor’ dedi
Ülkede ve kentte sanayicilerin ihracat ve kâr rekorları kırarken işçi ve emekçinin ekonomik krizden dolayı yoksullukla boğuştuğunu aktaran DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası Antep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Geçtiğimiz yılın Ağustos ve Eylül aylarında Gaziantep’te 30 binden fazla işçi işten atıldı” dedi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan işçilerin durumu ve Güven Boya Fabrikasında sendikal faaliyetin yönetim tarafından engellenmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Tekstil İşçileri Sendikası şube binasında düzenlenen toplantıya DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen ile Güven Boya Fabrikası’nda çalışan işçiler katıldı. Her gün yerel ve ulusal medyada yayınlanan Antepli sanayicilerin ışıltılı başarı hikâyelerinin altında işçi emeğinin sömürülmesinin yattığını söyleyen Mehmet Türkmen, Anayasal bir hak olan sendikalı olma hakkını kullanan işçilerin ya işten atıldığını ya da sendikadan çıkması için baskıya maruz kaldığını belirterek, Güven Boya Fabrikası’nda çalışan üyelerinin haklarının ihlal edildiğini belirtti.
‘Patron rekor kırıyor’
Ülkede ve kentte sanayicilerin ihracat ve kâr rekorları kırarken işçi ve emekçinin ekonomik krizden dolayı yoksullukla boğuştuğunu aktaran Türkmen, bu durumun ekonomik krizin faturasının kime kesildiğini gösterdiğini dile getirdi. Ekonomik krizden dolayı işçilerin çalışma koşullarının daha da ağırlaştığını ifade eden Türkmen, şöyle devam etti: “Geçen yıl Ağustos ayında kriz patlak verdiğinde işçilerin en fazla işten atıldığı illerden birisi de Gaziantep oldu. Geçtiğimiz yılın Ağustos ve Eylül aylarında Gaziantep’te 30 binden fazla işçi işten atıldı. Ekonomik krizle birlikte enflasyon da arttı. Çarşı ve pazarda gerçek enflasyon yüzde 50’dir. Son bir yılda Elektrik, doğalgaz ve gıda ürünlerinin yüzde 50’ler düzeyinde arttığı bir ülkede enflasyonun yüzde 8-9 çıkmasının işçi ve emekçiler için hiç de inandırıcı olmadığı bilinmelidir. İşçiler hiç hafta tatili yapmadan, Pazar günleri de çalışmalarına ve ek mesaiye kalmalarına rağmen aldıkları ücretlerle geçinemiyorlar.”
‘Güven Boya fabrikasına son çağrı’
Toplu iş sözleşmesi yaptıkları Güven Boya Fabrikası’nda işçilerin haklarının ihlal edildiğini kaydeden Türkmen, yönetimle yaptıkları tüm görüşmelerin sonuçsuz kaldığını paylaştı. Güven Boya Fabrikası’na bir kez daha çağrıda bulunduklarını vurgulayan Türkmen, “Fazla mesai uygulamasında yapılan sendikalı, sendikasız ayrımı bir an önce son bulmalıdır. Hasta olup sağlık raporu aldığı halde, buna benzer haklı ve yasal gerekçelerle işe gidemeyen üyelerimizden haksız ve yasadışı şekilde yapılan ücret kesintilileri ve devamlılık pirimi kesintileri derhal ilgili işçi arkadaşlarımıza iade edilmelidir. İşyerinde, toplu sözleşme maddesi olmasına rağmen hala yapılmayan sendika temsilcilik odası bir an önce yapılmalıdır. Önümüzdeki iki hafta içinde bu sorunların çözümü için herhangi bir adım atılmazsa, bir sonraki basın açıklamamızı işçi arkadaşlarımızla birlikte fabrika önünde yapacağımızı ve ayrıca en kısa zamanda yasal ve hukuki girişimlere başlanacağını buradan ilan ediyoruz” diye konuştu.