Ücretlerini alamadan çalıştıkları firmalardan atılan işçiler, TMSF’nin firmalar üzerine aldığı koruma kararının kaldırılmasını talep etti
Çalıştıkları firmadan ücretlerini alamadan işten atılan Entil, Hapalki ve Tarkon işçileri bugün Şişli’de bulunan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Babalar işsiz çocuklar aç kalmasın, fabrikalar kapanmasın hükümet göreve” pankartı açıldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun da katıldığı açıklamada sık sık, “Yılgınlık yok direniş var” ve “İşgal, direniş yaşasın Birleşik Metal İş” sloganları atıldı.
‘İşçilerin hakları görmezden gelindi’
İşçiler adına basın açıklaması metnini DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu. Çerkezoğlu, bu üç fabrikada yıllardır çalışan ve değer üreten işçilerin tüm haklarının yok sayılarak işten çıkarıldığını dile getirdi. Açıklamasında siyasi iktidara ve Çalışma Bakanlığı’na seslenen Çerkezoğlu, “Yıllardır bize ait olan, işçi sınıfın birikimleriyle işsiz işçiye ait olan işsizlik fonundaki paraları karşılıksız kredi olarak batık bankalara verdiniz. Teşvikler adı altında işverenlere, patronlara akıttınız. Şimdi de her türlü yolu yöntemi arayarak, krizden çıkmak, krizden patronları daha da karlı çıkarmak için ülkenin elindeki tüm değerleri işverenlere, patronlara, bankalara akıtıyorsunuz ama sıra işçinin alacağına geldiğinde ne hikmetse eliniz kolunuz bağlanıyor” diye konuştu.
‘TMSF görüşmeyi kabul etti’
Açıklamamın ardından TMSF önünde oturma eylemi başlatan işçiler, “Yetkililerle görüşmeden, bu meseleyi çözmeden buradan ayrılmayacağız. Gerekirse çadırımızı kurar bekleriz” dedi. İ
şçilerin başlattığı oturma eyleminden hemen sonra görüşmeyi kabul eden TMSF yetkilileri görüşmeye katılımı 3 kişiyle kısıtladı. Görüşmeye DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile işçi temsilcisi Kemal Kabay ve Tuncay Alagöz katıldı. Polisler görüşmeye hangi isimlerin katılacağına karar verdiği için Birleşik Metal İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Seyfettin Gülengül içeri alınmadı. İçerde görüşme yapıldığı esnada işçiler TMSF önündeki oturma eylemini sürdürdü.
‘Koruma kararı kaldırılacak’
Yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından işçiler adına görüşmeyi yapan heyet yeniden açıklama yaptı. TMSF başkanıyla yaptıkları görüşmenin detaylarını anlatan Çerkezoğlu, işten çıkartılan işçilerin alacaklı olduğu bu üç fabrikanın 10 yıl boyunca TMSF tarafından yönetildiğini ve hala da TMSF’nin bu fabrikalar üzerinde bir koruma kararı olduğunu aktardı. Çerkezoğlu, “Biz bu koruma kararının kaldırılmasını talep ettik. Bundan sonraki süreçte de işçi arkadaşlarımızın alacaklarının bir an önce ödenmesi konusunda üzerlerine düşeni, sorumluluklarını yerine getirmelerini ifade ettik” dedi. Çerkezoğlu’nun aktardığına göre TMSF Başkanı, bu şirketler üzerindeki koruma kararını hemen kaldırabileceklerini söyledi.
Görüşme detaylarını dikkatle dinleyen işçiler, “Şimdilik buradan ayrılıyoruz, eylemimizi bitiriyoruz ancak taleplerimiz yerine getirilmezse daha güçlü bir şekilde burada olacağız” dedi.
MA