Geçtiğimiz günlerde ıspanak zehirlenmesi ile hastanelerin acil servisleri acil vakalarla doldu taştı.
Bu konuda görüş veren yetkililer olayın sorumlusunu derhal buldu. Yandaş medya ana haberlerde sorumluyu tutup halka gösterdi. Ispanakların arasına sıkışmış zehirli otu hepimiz tanımış olduk. Konuya ilişkin öneri daha güçlü geldi; -bir süre ıspanak yenmemesine özen gösterilmesi-
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) yanlış tarım politikalarına, tarım alanlarının maden, inşaat, enerji şirketlerine verilmesine, endüstrilerin atıklarını derelere sulara doğrudan atılarak suların zehirlilik boyutuna ulaştığına, zirai ilaçlarıyla toprak ve sularda oluşan kirliliğin sebze meyva vb. gıdaya geçmesine işaret ederken iktidar sözcüleri sorunu teşhis etti; Zehirli otlara dikkat!
ZMO’nun tarım alanlarının şirketlere devrine ait uyarısına bir örnekle göz gezdirelim isterseniz. Yer Denizli Sarayköy. Bu ilçede tıpkı Aydın ve Çanakkale tarım alanlarında yapıldığı gibi yenilenebilir ve zararsız olduğu belirtilen JES’ler için tarım alanlarının şirketlere devri seferberliği ilan edildi. Sadece Sarayköy sınırları içinde şirketler JES için sıraya girmiş durumda.
Zorlu (iki ayrı izin ve proje ile), Emirler enerji ve KTM şirketi çevre şehircilik bakanlığı ya da il müdürlüğünden JES için izin almış. Demircidere meviinde Emirler enerji şirketi tarafından yapılacak JES’in yeri 1/ 25000 ölçekli haritaya işlenmiş, 19 bin 900 m2’lik tapu alanı içinde yapılacak JES için 15.09. 2011 tarihinde 26 no ile işletme ruhsatı Denizli Valiliği il Özel İdare idareden alınmış, 1/100.000’lik Aydın – Muğla- Denizli Çevre Düzeni Planında tarım arazisi sınırları içinde kalmasına rağmen Denizli İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün 25.06.2018 Tarih E1894746 sayılı kararı ile dava konusu parsel Denizli Sarayköy Büyük Ova (korunması gereken tarım alanı) sınırları içinde kalmadığına karar verilmiş.
26.06.2018 tarih 7933-12 karar ile EPDK tarafından, 26.06.2018 tarihli kamulaştırma daire başkanlığı ve başbakanlık 55620886-752-94- 30703 sayılı müzekkeresini esas alınarak, 17.05.2018 tarihinden itibaren 30 ay süre ile Emirler JES 1 için yatırıma başlanabilmesi ve bu alanın tarım dışı kullanımı için izin verilmesini kamu yararı olduğu gerekçesi ile karara bağlamış. 08.10.2018 Tarihli 86 sayılı Sarayköy Belediye Meclisi kararı Emirler enerji tarafından hazırlanan 1/1000 uygulama imar planı kabul edilmiş, planın 17.07.2018 tarihli 736 sayı ile Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan 1/5000 nazım imar planında enerji üretim bölgesi düzenlemesi ile hazırlanmış.
Yöre halkı tarafından açılan davada; dava konusu işe (19.9Mw lık jeotermal enerji üretimi yapılmasına) onay verilmeden (22.04.2019 tarihli Denizli Valiliği İl çevre ve şehircilik Müdürlüğü tarafından verilen ÇED gerekli değildir kararından) önce ilgili idareler tarafından verilen kararlarla iş; yasal olarak meşru kılınmış. (Denizli İl özel idaresi, Büyükşehir Bld Meclisi, Emirler Enerji şirketi (plan değişikliği önerme yetkisi ile, Sarayköy Bld. Meclisi)
Verilen karar için yerinde inceleme yapan mahkeme tarafından seçilmiş bilirkişiler ise kararı; planlama ilkeleri, yerinde yaptıkları tespitleri, bölgenin zeytinlik alanı olduğunu yok sayarak davaya konu alanın tarım alanı olarak, ekosistem (sulak alan, yeraltı suları, tarım alanları, kültürel varlıklar, doğal varlıklar) olarak korunmaması gerektiği kanaatine varmıştır. Seçilmiş bilirkişiler görüşlerini bilimsel bilgiye, uzmanlık ilke ve değerlendirmelerine göre değil, nereye ait olduğu ve hangi veriye dayalı olduğu belirsiz bir ifade ile enerji açığına, yörenin istihdamına ve sosyo ekonomik yapısına nasıl katkı vereceği açıklanamayan bir ifade ile yapılacak işin doğruluğuna ve gerekliliğine işaret etmiştir.
Zehirlendiğinizde artık suçluyu tanıyorsunuz; ottur o ot!