Diyarbakır’da ki kadınlar, 25 Kasım’da Şiddet Raporu’nu açıklayacak, çalıştay düzenleyecek ve gece yürüyüşü gerçekleştirecek. Rosa Kadın Derneği’nden Suzan İş bilen, kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini söyledi
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında çeşitli eylem ve etkinlikler gerçekleştiriliyor. Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği, Şiddet Ağı, Dicle Amed Kadın Platformu, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ile birçok kadın kurumu da 25 Kasım programlarını netleştirdi. Buna göre kadın örgütleri, 22 Kasım’da tüm Türkiye’yi kapsayan 4 aylık Şiddet Raporu’nu açıklayacak. Kadın dayanışmasını güçlendiren sohbet programlarının yanı sıra 23 Kasım’da şiddet türlerine ilişkin bir çalıştay organize edilecek. 25 Kasım’da da tüm kadın kurumlarının katılımıyla gece yürüyüşü gerçekleştirilecek.
25 Kasım programı ve hazırlıklarına ilişkin konuşan Rosa Kadın Derneği’nin kurucu üyesi Suzan İşbilen, Türkiye’de sadece Eylül ayında 40, Ekim ayında ise 36 kadının katledildiğini hatırlatarak, kadınların örgütlenerek şiddetin ve katliamların önüne geçebileceğini kaydetti. Ekim ayında 36 kadından 8’inin eşleri, 6’sının ise birlikte olduğu erkekler tarafından öldürüldüğünü, 14 kadının ise kim tarafından öldürüldüğünün belirlenemediği ifade eden İşbilen, Kasım ayında kadınların cinayetlere bir kez daha “dur” diyeceklerini söyledi. İşbilen, 22 Kasım’da son 4 ay içerisinde kaç kadının şiddete maruz kaldığını ve kadına yönelik ne tür şiddetlerin uygulandığına dair raporu açıklayacaklarını söyledi. 23 Kasım’da şiddet türlerine ilişkin bir çalıştay da düzenleyeceklerini dile getiren İşbilen, 25 Kasım günü de tüm kadın kurumlarının katılımıyla gece yürüyüşü düzenleneceğini kaydetti. Kadınların yaşadığı şiddetin kader olmadığını, kadınların örgütlenerek şiddetin önüne geçebileceğini belirten İşbilen, Rosa Kadın Derneği olarak her zaman kadınlarla birlikte daha güçlü bir dayanışma sergilemeyi amaçladıklarını ifade etti.
Cezasızlık politikası
AKP iktidarı boyunca kadın katliamlarının daha da arttığını, iktidarın kadını hedef gösteren söylemlerinin, evde erkeğe güç ve cesaret verdiğine dikkat çeken İşbilen, kadına yönelik katliamların artmasındaki bir nedenin de cezasızlık politikası olduğunu belirtti. İktidarın İstanbul Sözleşmesi’ni boşa çıkarmak için bir çaba içinde olduğunu söyleyen İşbilen, kadınlar olarak kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini kaydetti.
‘Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi’nden çağrı
Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi’nin, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için her ay “Yaşamak İstiyoruz” şiarıyla düzenlediği eylem Kadıköy’de bulanan Süreyya Operası önünde gerçekleşti. Kadınların yürüyüş eylemi sırasında çevrede bulunan yurttaşlar da alkışlarla destek verdi.
Yürüyüş esnasında artan kadın cinayetlerine dikkat çeken Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi üyesi Havva Cuştan, hergün en az 3 kadının erkek şiddetine maruz kalarak yaşamını yitirdiğini söyledi. Cuştan, “Bu basına yansıyan küçük bir kısım. Kadın cinayetleri her geçen gün artarak devam ediyor. Erkekler bu cesareti, yargıdan, cinsiyetçi medyadan ve devlet erkanlarının ağızlarından çıkan sözlerden alıyorlar” dedi. Ekonomik kriz, açlık ve işsizlik politikaları yüzünden kadınların öldüğünü belirten Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi üyesi Gamze Toprak da, “Erkek iktidar yalnızca bu günümüzü değil, geleceğimizi ve bütün umutlarımızı çalıyor. Biliyoruz ki; geleceğimiz bir gün apansız çıkıverecek kahramanlarda değil, gelecek biz kadınların elinde. Tüm kadınların yaşamak istiyoruz çığlığını yükseltmek biz kadınların ellerinde. Haydi, kadınlar hey ayın 11’inde bu çığlığı beraber yükseltelim” diye konuştu.
Yürüyüş sonrasında Süreyya Operası önüne gelen kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne dikkat çekerek, tüm kadınları 25 Kasım’da bir araya gelmeye davet etti. İSTANBUL
DİYARBAKIR