Aksaray’da otizmli öğrencilerin yuhlanmasının ardından seçim vaadi çıktı. ‘Biz hafif otizme karşı değiliz’ diyen muhtarın seçim vaadi olarak, otizmli öğrencilerin okuldan gönderileceğini söylediği ortaya çıktı
42’si özel eğitim öğrencisi olmak üzere toplam 334 öğrencinin eğitim gördüğü Mehmetçik İlkokulu’nda, otizmli bireylerin çocuklara zarar verdiğini iddia eden öğrenci velileri, özel eğitim sınıfının kapatılması için okul önünde eylem başlatmış, otizmli bireyleri ve ailelerini okul çıkışında yuhalamıştı. Türkiye’yi ayağa kaldıran olay sonrası Milli Eğitim Bakanlığı inceleme başlattı, okula müfettiş görevlendirdi. Okul müdürü açığa alınırken, yerine yeni müdür görevlendirildi. Aksaray Valiliği de özel eğitim öğrencilerinin okula devam edeceğini, konu hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.
‘Oy verin otizmli çocukları okuldan göndereyim’
Özel eğitim sınıfında öğrenim gören çocukların veliler tarafından ayrımcılığa ve dışlanmaya maruz kaldıklarının altını çizen Arık şunları söyledi:
“Otizmli bireyleri okulda istemeyen aileler ve otizmli çocukların velileri ile birebir görüşmeler yaptık. Yapılan görüşmelerde olayın sorumluları muhtar, okul aile birliği başkanı ve okul idaresi olduğu görülüyor. Bir yıl öncesinden “bu çocukları istemiyoruz” diye imza toplanmaya başlanmış. Seçim de araya girince muhtar, ben hallederim, demiş. Okul idaresi de bu duruma çanak tutmuş. Aileler, ‘otizmli öğrencilerin okuldan gönderilmesinin’ muhtarın seçim vaadi olduğunu söylüyor. “Bana oy verin otizmli çocukları okuldan göndereyim” diyerek aileleri organize ediyor. Oradaki velilerde “bu çocukları burada istemiyoruz” diye eylem yapıyor. İnsanlık dışı bir olay” ifadelerine yer verdi.
‘Ayrımcılık ve nefret suçu işleniyor’
Olayda sorumluluğu olay kişiler hakkında derhal inceleme başlatılması ve görevden el çektirilmesi gerektiğini ifade eden Arık, “Eğitim hakkı, Anayasal bir haktır, engellenemez. Ayrıca kaynaştırma sınıfları Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir uygulaması. Kimsenin bunu engelleme hakkı yok. Bir muhtarın bu durumu bir seçim vaadi olarak kullandığını düşünüyor, kahroluyorum. Bu muhtar hala daha görevine devam ediyor. Derhal görevden alınmalı. Muhtarın yaptığı ayrımcılık ve nefret suçu. Aileleri kışkırttığı söylenen müdür yardımcısı da hala görevde. Görevden alınan müdür yerine bir müdüre hanım görevlendirilmiş. Başarılı olduğu belirtiliyor, ilgiyle yaklaşıyor” ifadelerine yer verdi.
‘Aileler, ‘onlar’ ve ‘bunlar’ olmuşlar’
Özel eğitim öğrencilerinin aylardır okul içinde tecrit edildiğini, giriş çıkış kapılarının dahi farklı olduğuna dikkat çeken Çetin Arık, çocuklardan ziyade ailelerin kaynaştırma eğitimine ihtiyaçları olduğu işaret ederek şunları söyledi:
“Okulda çocukların giriş çıkışları ayrı, tecrit edilmişler. Bir veli, özel eğitim öğrencisi için “benim çocuğumu camdan atarsa ne olacak” diyor. Otizmin ne olduğunu bilmiyor çünkü bu veli. Otizmi daha çok anlatmak, insanları bilinçlendirmek, farkındalığı artırmak lazım. O aileleri kaynaştırmak lazım. O kadar ayrıştırılmışlar ki aileler, ‘onlar’ ve ‘bunlar’ olmuşlar” dedi.
‘Çocuklar okula ‘aynı şartlar’ altında devam ediyor’
Özel eğitim öğrencilerinin ücretli öğretmenler tarafından eğitim almasının da sorun olduğunu belirten Arık, “Bu çocuklara orada eğitim verilmiyor. 1 ay eğitim alarak bu çocuklara eğitim vermeye çalışıyorlar. Emeklerine sağlık öğretmenlerimizin ama olmaz. Okulda gezerken bir derse girdik psikoloji mezunu öğretmen Matematik dersi veriyordu. Bu çocuklara bu şekilde eğitim verilmez. Bu sorunların hepsinin çözülmesi lazım. Nitelikli eğitim almaları lazım. Nitelikli eğitim alsalar bu çocuklar hayata tutunacaklar. Çocuklar okula ‘aynı şartlar’ altında devam ediyor” dedi.
Gazete Duvar