DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Sakarya’da yargılandığı davada mahkemelerin ifade özgürlüğünü güvence altına alması gerektiğini söyledi
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu hakkında, “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme suçunu oluşturduğu” iddiasıyla, 1 ile 3 yıl arasında hapis istemiyle açılan davanın duruşması, Sapanca Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Çerkezoğlu ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmayı, yabancı heyetler de izledi.
Fikir özgürlüğü vurgusu
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada söz alan Çerkezoğlu, yaklaşık 3 buçuk yıl önce katıldığı CHP Sapanca Örgütü’nün düzenlediği panelde yaptığı konuşmada işçi haklarıyla ilgili beyan ettiği fikirlerinden dolayı yargılandığını belirterek, “Demokratik ülkelerde en rahatsız fikirler bile ifade özgürlüğünün parçasıdır. Mahkemeler, ifade özgürlüğünü güvence altına alması gerekmektedir. Söz konusu söylemde anayasal düzenin yeni bir rejimin tartışıldığı dönemde yaptığım konuşmaydı. Konuşmamda daha çok özgürlükten bahsetmiştim. Sistemde rejimde değişmelidir ancak demokrasinin işlediği bir sistemi istediğimizi ifade etmiştim” diye belirtti.
Yargılama konusu yapılan konuşmasında iktidarı eleştirdiğini ifade eden Çerkezoğlu, “Fikir özgürlüklerinin tartışılması gereken yer mahkeme salonu değildir. Ben ifade ve fikir özgürlüğü kapsamında yapmış olduğum konuşmam nedeniyle burada yargılanmaktayım” diyerek suçlamaları reddetti.
Beraatı istendi
Avukat Necdet Okcan, daha önce dosyaya sunduğu savunma dilekçesinde yer alan beyanları yineleyerek, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) benzer davalarda verdiği kararları hatırlatarak, müvekkilinin yaptığı konuşmasının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu söyledi.
Avukat Mehmet Ümit Erdem ise, “Olayın üzerinden 3 buçuk yıl geçmiş olmasına rağmen kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike ortaya çıkmamıştır” dedi.
Avukatlar, Çerkezoğlu hakkında beraat talebinde bulundu.
Mahkeme, duruşmayı 09 Mart 2020 tarihine erteledi.