Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporunda, enerji talebinin 2040’ta yüzde 34 artacağı belirtildi. Bu artış, yaşanan ekolojik krizi geri dönülmez noktaya taşıyacağına ve yaşam dışı birçok bölgenin ortaya çıkacağına işaret ediyor
Kapitalizmin enerji talebinin 2040 yılına kadar yüzde 34 artacağı belirtildi. Küresel iklim değişiminin eşik yıllarından biri olan 2040’a kadar bu enerji talebinden vazgeçilmediği takdirde doğal alanlarda geri dönülmez yaşamsal değişimler yaşanacağı öngörülüyor. Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) raporuna göre, küresel enerji talebi 2040’ta yaklaşık 19.2 milyar ton petrol eş değerine ulaşacak. IEA’nın “2019 Dünya Enerji Görünümü Raporu”ndan derlediği verilere göre, 2018 yılı toplam küresel enerji talebi 14 milyar 314 milyon ton petrol eş değeri seviyesinde bulunuyor.
Dünya genelinde 2040’a kadar en yüksek enerji talebi, 8 milyar 208 milyon ton eş değer petrolle Çin’in de içinde yer aldığı Asya-Pasifik ülkelerinden gelecek. Bu bölgeyi, 2 milyar 686 milyon ton eş değer petrolle Kuzey Amerika izleyecek. Avrupa’da ise enerji talebi 2040’a kadar 530 milyon ton petrol eş değeri azalacak. Avrupa, bu azalışa rağmen, Asya-Pasifik ve Kuzey Amerika’nın ardından 1 milyar 723 milyon ton eş değer petrolle enerji talebi en yüksek üçüncü bölge olacak. Avrupa’yı 1 milyar 318 milyon ton eş değer petrolle Afrika ve 1 milyar 206 milyon ton eş değer petrolle Ortadoğu bölgesi izleyecek. Kapitalizmin üretim politikalarının böyle devam etmesi halinde, küresel enerji talebinin 2040’ta 2018’e göre yüzde 34 artışla 19 milyar 177 milyon ton petrol eş değerine ulaşacağı belirtiliyor.
Petrol talebi artacak
Küresel enerji kaynakları arasında en yüksek talep yine petrolde yaşanacak. Geçen yıl ortalama 96.9 milyon varil olan günlük küresel petrol talebi, 2040’ta 106.4 milyon varile yükselecek. Küresel petrol talebinde Asya-Pasifik bölgesi günlük 39.2 milyon varille ilk sırada yer alırken, bu bölgeyi 19.1 milyon varille Kuzey Amerika takip edecek. Diğer yandan, küresel petrol arzının 2040’ta günlük 106.4 milyon varile ulaşması bekleniyor. OPEC’in üretilen petrol içindeki payının ise yüzde 39 olacağı tahmin ediliyor. Ancak bazı bilim insanlarının ön görülerine göre petrol arzında ciddi bir daralma yaşanacağı belirtiliyor. Bu daralmanın ise su havzalarını tüketen, yeraltı sularını zehirleyen kaya gazı ve petrolü üretimleriyle karşılanacağı ön görülüyor.
Ekolojik kriz katlanacak
İçinde bulunduğumuz dönemde yakından hissettiğimiz ekolojik krizin 20 yıl içinde başka bir evreye geçeceği ve Ortadoğu dahil birçok bölgede sıcaklardan dolayı gündüzleri sokağa bile çıkılamayacağı raporlarda yer alıyor. İklim zirvelerinde karbon yakıtlardan vazgeçilme adımları atılma çabalarının ortaya çıkacak olan enerji talebini karşılaması beklenmiyor. Karşılansa bile hammadde deposu olarak görülen doğal yaşamın kapitalist büyemeye cevap vermesi mümkün değil. Enerji dışında kapitalist üretimlerin en temel ihtiyacı madenlerdir. Dünya üzerinde madenlerin yarattığı krizin gelecek yıllarda daha da artacağı ve bu alanlar için savaşlar dahil yoğun kaotik ortamlarla birlikte yaşamın sürdürülemeyeceği birçok bölgenin ortaya çıkması öngörülüyor.
EKOLOJİ SERVİSİ