Türkiye’nin operasyonundan bir gün önce Serekaniye’den Recan köyüne annesine görmeye giden Feremaz Şexo, bir daha evine dönemediği gibi, o günden beri eşi ve iki çocuğundan da haber alamıyor
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik 9 Ekim’de başlattığı operasyonun ardından, Özerk Yönetim’in verilene göre, 300 bin civarında insan yerlerinden göç etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler (BM) ise açıklamalarında bu rakamın 400 bini bulabileceğine dikkat çekti. Göç ederek civar kentlerde kamplarda zor koşullarda yaşamını sürdürmeye çalışan halk, geride mal ve mülklerinin yanı sıra acı hikayeler de bıraktı.
O hikayelerden biri de Serekaniye’den göç etmek zorunda kalan 38 yaşındaki Feremaz Şexo’nun hikayesi. Saldırılardan bir gün önce annesini ziyarete giden ve saldırıların başlaması ile birlikte bir daha Serekaniye’ye dönemeyen Şexo, o günden beri iki çocuğu ve eşinden haber alamıyor.
Bir daha evine dönemedi
Türkiye’nin saldırılarından bir gün önce Serekaniye’ye 40 km mesafedeki Recan köyüne annesini ziyarete giden Şexo, saldırılar başlayınca yürüyemeyen annesini köyden çıkarmak istiyor. Yaşadıklarını ANHA’ya anlatan Şexo başından geçenleri şu sözlerle özetliyor: “Bombardıman sesini duyunca direkt evin çatısına koştum. Birçok yerden dumanlar yükseliyordu. O an tek düşündüğüm yürüyemeyecek durumda olan annemi nasıl çıkaracağımdı. Annemi sırtıma aldım ve ana yola çıktım. Yol çok kalabalıktı. Herkes yaşlı ve çocukları güvenli bölgelere gönderiyordu. O an eşimi aradım ve halen annesinin evinde olduğunu söyledi.”
En son Gire Spi’de görüldüler
Annesi ile birlikte Til Temir’e giden bir araca bindiğini anlatan Şexo, Til Temir’e varır varmaz, eşi ve çocuklarına ulaşmanın yollarını arıyor ancak TSK destekli grupların Recan köy yolunu kesmesi ile tüm iletişiminin de kesildiğini anlatıyor. Eşi ve çocuklarından haber alabilmek için defalarca girişimde bulunan Şexo, en son Gire Spi’ye doğru göç ettiklerini öğrendiğini başka da bir bilgi alamadığını söylüyor.
Yaşlı annesi ile birlikte Til Temir’e oradan da Heseke’ye giden Feremaz Şexo, şimdi Özerk Yönetim’in belirlediği Kamişlo’daki bir okula kalıyor.
KAMIŞLO