Görev Zararları, 2020 yılı bütçesinde 99,5 milyon TL’ye yükselerek, bütçenin onda birine denk geldi. HDP’li Garo Paylan, “Görev Zararları” adı altında yoksulun cebinden alınan paranın, yandaş firmalara aktarıldığını söyledi
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı için 2020 genel bütçe kapsamında öngörülen “Görev Zararları” miktarı, rekor boyutlara ulaştı. Genel Bütçe Kapsamındaki “Kamu İdarelerinin 2020 Bütçe Kanun Teklifindeki Görev Zararları” başlığında iki bakanlık için öngörülen toplam bütçe, 99 milyar 579 milyon 432 bin TL. 1 trilyon 96 milyarlık büyüklüğü olan bütçenin yaklaşık onda birine denk gelen bu rakam, devlet bütçesinden karşılanıyor.
Vatandaşın cebinden ödeniyor
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Mezopotamya Ajansı’ndan Selman Güzelyüz’e yaptığı değerlendirmede, Görev Zararları’ndaki artışın yüzde 58’e ulaştığını, 2008 yılı krizinde de kredi mevduatlarının yüksek olduğunu ve hükümetin düşük faizle krediyi verip piyasayı canlandırmaya çalıştığını söyledi. Ekonomik kriz nedeniyle birçok firmanın bilançosunu tükettiğine işaret eden Paylan sözlerine şöyle devam etti: “Hazine ve Maliye Bakanlığı da kredi kampanyaları yaparak ekonomiyi canlandırmaya çalışıyor. Kamu bankaları üzerinden krediler veriliyor. Bankalar yüksek faizli mevduat topluyor ancak düşük faizle kredi veriyor. Aradaki bu fark da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesinden karşılanıyor. Bu farkı hepimiz cebimizden ödüyoruz. Krizin maliyeti yoksul halkın cebinde alınan paralarla Görev Zararları adı altında düşük faizle bankalara aktarılıyor. İşin özü ise o kredilerin kimlere verildiğini tam olarak bilinmemesi. Yandaş firmalara da aktarılıyor yine şirket kurtarma için de devrediliyor. Sonuç olarak bu şirket kurtarmalarını vatandaşın ödediği vergiler ile gerçekleştiriyorlar.”
Yaşanan ekonomik krize rağmen Cumhurbaşkanlığı’nın kullandığı “örtülü ödenekten” 10 ayda 1.8 milyar lira harcandığı ve Merkez Bankası’nın son kuruşuna kadar harcanan yedek akçesine rağmen ise 10 aylık bütçe açığının 100 milyar lirayı aştığı ortaya çıktı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı bütçe verilerine göre Ekim 2018’de 5.4 milyar TL olan açık bu yılın aynı ayında 14.9 milyar TL oldu. Ekimde gelirler yüzde 5.2 artarak 65.4 milyar TL, giderler ise yüzde 18.9 artarak 80.3 milyar TL’ye çıktı. Cumhuriyet’te yer alan habere göre, geçen yılın ilk 10 ayında 62.1 milyar lira olan açık, bu yıl 100.7 milyar liraya yükseldi. Böylece 2019 için AKP’nin 80.6 milyar lira olan ilk açık hedefi 10 ayda aşılırken, yeni YEP’te revize edilen 125 milyar liralık rakama da yaklaşıldı.
Rekor ‘örtülü ödenek’te
Yine verilere göre “güvenlik ve savunmaya” yönelik mal ve hizmet alımlarında Ekimde 1.5 milyar TL ile rekor kırılırken, 10 aylık rakam da 7.1 milyar lira oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın kullanımında bulunan örtülü ödenekten ekim ayında 263.6 milyon lira harcama yapıldı. Geçen yılın tümünde 1.2 milyar lira olan harcama 10 ayda 1.8 milyar liraya çıktı. Mal ve hizmet alım giderleri Ekimde 7.9 milyar lira, 10 ayda 51.6 milyar liraya yükseldi. Tüketime yönelik mal ve malzeme alımları aylık 4.8 milyar lira, 10 aylık ise 23.3 milyar lira oldu.
Paralar sermayeye akmış!
Buna göre yapılan harcamalar şöyle;
*Hizmet alımları için 10 ayda 21 milyar lira;
*Kiralar için 1.2 milyar lira
*Binalara 400 milyon lira,
*Taşıtlarlara 344 milyon lira
*Temsil ve tanıtıma 107.5 milyon lira
*SGK’ye cari transferler kapsamında 10 ayda 72.8 milyar lira aktarıldı.
*Hazineye ise 99.3 milyar lira yardım yapıldı. Bütçeden yapılan toplam Hazine yardımları ise 146.8 milyar lira oldu.
*Hanehalkına yapılan transferler
10 ayda 43.9 milyar lira
* Sermaye transferleri ise 28.2 milyar liralık başlangıç ödeneğini aşarak 38 milyar liraya oldu.
* Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler ise 10 ayda 5.3 milyar liraya çıktı. Başlangıç ödeneği ise 3.3 milyar liraydı.
İSTANBUL