Rojhilat’ın Kirmaşan kentindeki Yaresanlar, “Xawenkar Bayramı”nı kutladı. Üç gün süren bayram kutlamaları, yüzlerce kişiden oluşan tembur gruplarının tembur çalması ile son buluyor
Rojhilat’ta yaşayan Kürtler, Sultan Sehak’ın işgalcilere karşı kazandığı zaferin günü olarak her yıl kasım ayında kutladığı Xawenkar (İşin Sahibi) Bayramı, Nar Bayramı olarak da biliyor.
Kürtlerin en kadim ve tarihi bayramlarından biri olan Xawenkar Bayramı, Yaresanlar tarafından kutsal bir gün olarak kabul ediliyor. Rojhilat’taki Yaresanlar, bu özel günü Kirmaşan’a bağlı Tuşami köyünde bulunan Asey Biraki Haydari tekkesinde dua ederek ve saz çalarak kutluyor. Yarî inancına mensup olan kişiler Rojhılat’ta “Yaresan”, Güney Kürdistan’da ise “Kakeyi” adıyla biliniyor.
Xewenkar Bayramı hakkında
Yaresanların kutlamaya başladığı Nar Bayramı bir dini tören şeklinde başlar ve bir bayram havasında kutlanır. Nar Bayramına Yaresanlar arasında Ayinê Yari adı verilir. Ayini Yari, kardeşlik töreni anlamına gelir. Kakai inanışının pirlerinden Sultan İshak’ın arkadaşları ile Halepçe’ye bağlı Şinewê dağındaki Mireno mağarasında çembere alınır. Üç günlük kuşatmadan sonra çemberi kırarak kurtulurlar. Çemberden kurtulduktan sonra bir yaşlı kadının evine misafir olurlar. Yoksul ve hiç bir şeyi olmayan bir kadındır. Tek bir horozu var, o horozunu da Sultan İshak ve arkadaşları için keserek yemek yapar. Bu olay yaklaşık 700 yıl önce yaşanır. O günden bu yana Xawenkar bayramında horoz etinden yemek yapılır, yanına da pirinç yapılarak bayram kutlanır. Sultan İshak ve arkadaşlarının kuşatmayı yararak kurtulmadan ötürü Xawenkar Bayramı zafer ve kurtuluşun bayramı olarak kutlanır. Sultan İshak ve arkadaşlarının direnişlerinin bir mirası olarak kabul edilir.
Bayram yemeğini pir yapar
Xawenkar Bayramında Yari, yani Yaresanların Pirleri halkın içine girer. O günün horoz eti ve piranç pilavından oluşan yemeğini de halkın içine gelen Pir’i yapar. Yemek yapılıp hazırlandıktan sonra Bayrama katılan halk da o yılın en son yetişen ürünü olan ve yanlarında getirdikleri narları sofraya bırakırlar. Böylelikle kutlamalar başlar. Yemekler yenilip narlar sunulup, Serencam’dan dualar okunduktan sonra yüzlerce kişiden oluşan tambur grupları, tambur çalmaya başlar.
HABER MERKEZİ