İHD Ankara Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu’nun düzenlediği atölyede konuşan Sevinç Koçak, Türkiye’de her 3 çocuktan 1’inin istismara maruz kaldığını söyledi
Çocuk Haklarına dair sözleşmenin imzalanmasının 30’uncu yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, Elektrik Mühendisleri Odası’nda (EMO) “Çocuk istismarı nedir?”, “Çocuk nasıl güçlendirilir, doğru yaklaşımlar hangileridir ve istismara karşı hukuki süreçler nelerdir” konularına dair atölye düzenledi.
Atölyede konuşan İHD Ankara Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi Sevinç Koçak, Türkiye’de çocukların yüzde 33’ünün yani her 3 çocuktan birinin istismara maruz bırakıldığını aktardı. Koçak, istismar karşıtı mücadelenin bir ayağını politik mücadele ve yasaların oluşturduğuna dikkat çekti. Ancak tek başına bu sorunun çözülemeyeceğinin altını çizdi.
İstismarın türleri
İstismarın çocuklar üzerinde telafi edilemez sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Koçak, istismar türlerine dair şunları söyledi: “Fiziksel istismar çocuğun sağlığını gelişimini ya da onurunu zedeleyecek şekilde fiziksel güç kullanımıdır. Mesela; bir markette çocuğunu çekiştirerek yürümeye zorlaması fiziksel ve aynı zamanda duygusal istismardır. Ya da hastalandığında sağlığa erişimini engellemek fiziksel istismardır. Duygusal istismar; çocuğun sağlığına, fiziksel, ruhsal, cinsel ya da toplumsal gelişimine zarar verme olasılığı bulunan çocuğa yönelik küçümseme, gözen düşürme, tehdit etme, ayrımcılık yapma ve çocuğu yönelik düşmanca yaklaşımlar duygusal istismar olarak tanımlanır.”