Ilısu Barajı, Botan Vadisi’ni adım adım yok ediyor. Bölgede bulunan en verimli arazilerin su altında kalmasına tepki gösteren 40 yıllık çiftçi Meyaset Dörtbudak, hayvancılıktan sonra çiftçiliğin de bitirileceğini söyledi
Siirt’in Soğuksu (Kani Mire) köyü sınırlarını aşarak iç kesimlere doğru ilerleyen Ilısu Baraj göletinin suları, Botan Vadisi’ni adım adım yok ediyor. Göletin yok edeceği alanlar arasında vadinin en verimli tarım arazileri de yer alıyor. Kentin ucuz sebze ihtiyacını karşılayan 20 kilometre mesafedeki Dağlarca (Billoris) köyünde bulunan tarım arazilerinde son hasatlar toplanıyor. Bu bahçelerde yetiştirilen sebzeler, Billoris bahçelerinin ürünleri olarak market tezgahlarında satışa sunuluyor. Bahçelerde 40 yıldır çiftçilik yapan Meyaset Dörtbudak (55), toprakların su altında kalması durumunda gelecek yıl sebze fiyatlarında artış olacağını belirtti.
‘’Kiraladığı arazide sebze ekiyor’
1990 yıllardaki baskı nedeniyle Siirt’in Yerli Bahçe (Kutmis) köyünden Siirt’te göç etmek zorunda kalan Dörtbudak, çocukluğunda başladığı çiftçiliği, göç ve evlilikten sonra da Dağlarca köyünde sürdürüyor. 8 çocuğu bulunan Dörtbudak, Botan Vadisi’nde kiraladıkları arazide sebze ekiyor.
‘Hayvancılık bitirildi’
Köyler boşaltılmadan önce çiftçiliğin yanı sıra hayvancılıkla da uğraştığını ifade eden Dörtbudak, “Çocuklarımızın başına bir şey gelmesin diye Siirt’te yerleşmek zorunda kaldık. Eskiden iki işi yaparak geçim sağlıyorduk. Şimdi ise sadece çiftçilik yapabiliyoruz. Buralarda hayvancılık bitirildi, şimdi sıra çiftçilere geldi” dedi.
‘’Verimli topraklar korunsun’
Botan Çay üzerindeki barajlar nedeniyle bahçelerden aldıkları verimin düştüğünü, arazinin yanı başındaki Kumocağı nedeniyle ürünlerin yer yer zarar gördüğünü ifade eden Dörtbudak, Billoris Bahçeleri’nin cennetten farksız olduğunu ve verimli toprakların çiftçiler için korunması gerektiğini söyledi.
‘Ekilecek alan azalmaya başlayacak’
Botan Çayı’nın hemen yanı başında bulunan Billoris Bahçeleri’nin kısa bir süre içinde su altında kalması beklenirken, Dörtbudak, bahçedeki son sebzeleri toplamak için acele ettiklerini belirterek, “Burası su altında kalınca başka bir yere gidip toprak kiralayacağız. Arazi kiraları seneye daha da artacak. Çünkü baraj yüzünden ekilecek alan azalacak. Bugün bir dönüm arazi 500 lira olmuş. Geçimimizi bu topraklar üzerinden sağlıyoruz. Sebze bu yıl da para etmedi. Masraf çok, kar azdır” dedi.
MA / Metin Yoksu