İstanbul’daki evsizlere yönelik çalışma yürüten Şefkat Der Koordinatörü Eda Ayyıldız, birçok alanda yetersiz kalmalarına rağmen mağdur olan herkese ulaşmak istediklerini söyledi
Geleneksel konutların dışında; sokaklar, terk edilmiş evler, otobüs durakları, parklar gibi toplumsal alanlarda yaşayanlara yönelik olarak kullanılan tabir “evsiz.” Ekonomik, sosyal ve politik faktörlerin etkisiyle evsiz kalan kadın, erkek ve çocukların sayısı dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir toplum sağlığı sorunu. Bu konuda yapılan kimi saha çalışmalarına göre, Türkiye geneli evsiz sayısı 35 bin civarında. İstanbul’daki evsiz sayısı ise 8 bin civarında.
Mağdur olan herkese ulaşmak istiyorlar
Evsizlere yönelik çalışma yürüten sivil toplum örgütlerinden biri Şefkat Derneği (Şefkat Der). Dernek, İstanbul’da sokakta yaşayan yaklaşık 350 kişiye kendi imkanları ile yardımcı olma çabasında. Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Halit Çetinbaş‘a konuşan derneğin İstanbul Koordinatörü Eda Ayyıldız, binlerce insanın sokaklarda kötü koşullarda barınma çabası içerisinde bulunduğunu dile getirdi. Mağdur olan herkese yardım etmeye çalıştıklarını söyleyen Ayyıldız’ın yakındığı şey ise, barınma alanlarının yetersizliği.
‘Yetersiz kalıyoruz’
Dernek evlerinin yetersiz sayıda olduğunu belirten Ayyıldız, “Evde yaşayanların geleceğine yönelik adımlar atmak istiyoruz. Özellikle kadınlar ve çocuklar için iş imkanlarını genişletmek istiyoruz” dedi. Kendilerinin barınma ve iş verme konusunda yetersiz kaldıklarını ve bu durumlarda belediyelerden talepte bulunduklarını ifade den Ayyıldız, “Kimsesiz ve evsizlere gelecek sağlamak büyük bir ekonomik güç gerektiriyor. Bu anlamda devlet kurumlarına çok iş düşüyor. Çünkü bizler yetersiz kalıyoruz. Sokakta yaşayan, şiddete maruz kalmış, madde bağımlısı, fuhuşa sürüklenmiş, bir sürü kadın ve genç var. Bu insanların bataklıktan çıkarılması gerekiyor. Daha iyi şartlarda yaşamlarının sağlanması gerekiyor” diye belirtti.
‘Devlet kurumları ve STK’ler birlikte hareket etmeli’
Birçok faaliyetlerde bulunmalarına rağmen eksikliklerinin olduğunu belirten Ayyıldız, ekonomik olarak çok zorlandıklarını ifade etti. Zorlukların üstesinden gelinmesi için devletin sorumluluk hissiyatı ile politikalar geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Ayyıldız, “Devlet kurumları ve STK’ler ile birlikte hareket etmek gerekiyor. İnsanları sadece barındırmak da değil, gerçekten meslek sahibi edindirmek gerekiyor. Kısacası, insanları ciddi anlamda yaşamın içine dahil etmeliyiz” diye konuştu.
Kalanlar dernekten memnun
Şefkat Derneği ile yolu kesişenlerden biri, ailesiyle yaşadığı sorunlardan sonra kendini sokaklara atan Ferit Özcan Müşkül (54). Bugün kendisine sunulan imkanlardan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Müşkül, “Dışarda kalma ve barınma sorunum yok. Kışın soğuğu içime işliyordu. Günde üç öğün yemek yiyebiliyorum. Bizim gibi insanlar için bunlar çok iyi şeyler” diye belirtti.
‘Barınacak bir yerim var’
Ülkesi Kenya’da yaşadığı adli sorunlardan dolayı 2012 yılında Türkiye’ye gelen Aden Luccy (25) adlı kadın da, uzun yıllardır sokaklarda yaşadığını anlattı. Sonrasında dernek çatısı altında kendine barınacak bir yer bulan Luccy, daha kötü bir hayatı olmadığı için şükrediyor.
‘Dışlandık, hor görüldük’
8 aydır dernekte olduğunu söyleyen Salih Yılmaz (52) ise, alkol bağımlısı iken tedavi görüp hayata yeniden tutunmuş. İnsanları bir anlık öfke ile ailesine kızıp evlerinden ayrılmaması konusunda uyaran Yılmaz, şunları dile getirdi: “Büyükşehir insanı yutar. Dışlandık, hor görüldük. Lütfen insanlar birbirine iyi davransın. Herkesin insan olduğunu unutmayalım.”
‘Geçici de olsa barınabiliyorum’
Son 5 yılda yatılı işlerde çalıştığını söyleyen Mevlüt Kartal (31) da, bağırsak hastalığına yakalandığı için çalışamayacak duruma geldiğini belirtti. Şuan tedavi gördüğünü ifade eden Kartal, dernek aracılığıyla sağlık hizmetlerinden yararlandığını söyledi. Kartal, “Zor günler geçiriyorum. Hala da zor yaşıyorum ama geçici de olsa barınabiliyorum” diye konuştu.