Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları, Kürtlerin ulusal birlik çalışmalarını hızlandırdı. Köln’de ulusal birlik gündemiyle toplanan ‘Ulusal Birlik İçin Sanatçı ve Aydınlar İnisiyatifi’nin çalışmalarına start verildi
Türkiye’nin 9 Ekim’de Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları tüm dünyanın tepkisine neden olurken Kürtler arasında ulusal birliğin aciliyetini bir kez daha gündeme getirdi. Dünyanın hemen her yerinde Kürt halkı ve Kürt aydın, sanatçı, akademisyen tarafından “derhal ulusal birlik sağlanmalı” çağrıları yapılırken, Kürt siyasi parti ve örgüt temsilcileri halkın talebini yerine getirmek için çalışmalarını hızlandırdı. Geçtiğimiz günlerde HDP Milletvekili İmam Taşçıer, Federe Kürdistan, Kuzey-Doğu Suriye, İran, Türkiye ve diasporadan 70 Kürt parti ve örtgüt temsilcisinin Federe Kürdistan’da bir araya geleceğini duyurmuştu. Siyasilerin çalışmaları devam ederken Kürt aydın ve sanatçışar ise Almanya’nın Köln kentinde bir araya gelerek gerçekleştirdikleri toplantıda ulusal birliği tartıştı. Kürt halkına yönelik saldırıların arttığı bir dönemde ulusal birliğin önemine dikkat çekilen toplantıya çok sayıda isim katıldı.
Perwer özeleştiri verdi
Toplantıya katılan isimlerden birisi Kürt sanatçı Şivan Perwer’di. Toplantıda konuşan Perwer, özgürlüğüne kavuşmuş toplumların birliğini oluşturarak bunu gerçekleştirebildiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Partilerden tutalım örgütlere kadar hepsi bir olmuştur, bir güç oluşturmuşlardır. O güç de kabul edilmiştir. Eğer güç olunmazsa kimse dikkate almaz ve kullanır, bizler de şimdiye kadar kullanıldık. Birbirimizi öldürdük. Artık buna izin vermeyelim, sanatımızı bunun için yapalım, kim hizmet ediyorsa biz onların yanında hizmetkarız, biz sanatçılar herkesten önce el ele vermeliyiz. Eğer benim bir eksikliğim varsa halkımızdan özür diliyorum. Bir insan, dost ve arkadaş halkından özür diliyorsa bundan sonra iyi niyetle hareket ediyor demektir. Herkes özeleştiri vermeli, kendiyle, eksiklikleriyle savaşmalı ve onları aşabilmeli.”
‘Sorumlu güçlere çağrımızdır’
Ulusal Birlik İçin Sanatçı ve Aydınlar İnisiyatifi adı altında çalışmaların yürütüleceği belirtilen toplantıda, bütün Kürdistani güçlerin bir araya gelerek ulusal birlik amacıyla yürütülecek çalışmalar için yol haritası tartışıldı. Toplantının ardından 47 sanatçı, yazar, bilim insanı ve akademisyen ortak bir deklarasyon yayınladı. Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik son işgal saldırılarına dikkat çekilen deklarasyonda, toplumsal bir sorumluluğun gereği olarak bütün güçlere ulusal birlik çatısı altında toplanma çağrısı yapıldı. Sanatçı ve aydınların bütün dünyada insanlığın, umudun, özgürlüğün ve aydınlığının savunucuları olduğuna dikkat çekilen deklarasyonda devamla şu çağrı yer aldı: “Birlik ve ortak mücadele olmadan yeni kazanımlar bir yana var olan kazanımları da kaybetme tehlikesi var. Kürt halkının kazanımları ancak bütün parçalarda yürütülecek ortak mücadeleyle elde edilecek güç ve başarı ile ulusal birlikle korunur. Bu yüzden var olan parçalı duruşa muhakkak son verilmesi gerekiyor. Kendimizi toplumun vicdanı olarak görmenin gereği olarak bütün sorumlu güçlere çağrı yapıyoruz.”
Deklarasyon çağrıcıları
Deklarasyona imza atan isimler şöyle: Ehmed Huseyni (Şair), Ali Zülfikar (Ressam), Bahrem Hoca (Ressam), Cemal Abdo-Mirê Hêkan (Ressam), Prof. Celîlê Celil (Araştırmacı), Çetin Oraner (Sanatçı), Ciwan Teter (Şair-yazar), Çeleng Omer (Araştırmacı-akademisyen), Çoppy (Sanatçı), Delîl Mîrsaz (Sanatçı), Dilavere Zengi (Yazar), Diyar Dersimi (Sanatçı), Emekçi (Sanatçı), Ekrem Heydo (Sinemacı), Ekrem Efram (Ressam), Eli Sayit (Sanatçı), Ersin Çelik (Yönetmen-gazeteci), Eziz Mamle (Sanatçı), Ferhat Tunç (Sanatçı), Firaz Mohamed Ramadan (Tiyatrocu), Garip Dost (Sanatçı), Hani Mojtahedy (Sanatçı), Helim Yusuf (Yazar), Hemen Kurdaxî (Şair-yazar), Hesen Şerif (Sanatçı), Kawa Nemir (Yazar-çevirmen), Mehmud Berazî (Akademisyen-müzisyen), Mehmet Bayrak (Araştırmacı-tarihçi), Melevan Resul (Gazeteci-Yazar), Merwan Berekat (Edebiyatçı), Mizgin Tahir (Opera sanatçısı-Müzisyen), Mikail Aslan (Sanatçı), Münir Şêxê (Ressam), Necmettin Xulamî (Sanatçı), Reşit Sofî (Akademisyen-müzisyen), Salihê Heydo (Ressam-araştırmacı), Sefkan Orkeş (Sanatçı), Şehribana Kurdî (Sanatçı), Şemdin (Sanatçı), Şivan Perwer (Sanatçı), Şaliko Bêkes (Yazar-tiyatrocu), Teymur Evdikê (Sinemacı-rejisör), Tara Caf (Sanatçı), Zana Ömer (Akademisyen), Xelil Xemgin (Sanatçı).
KÖLN