Diyarbakır’da OHAL Komisyonu’na yaptığı başvurusu reddedilen belediye çalışanının itirazda bulunduğu Ankara 21. İdare Mahkemesi, kararın ‘hukuka aykırı’ olduğuna hükmederek, başvurucunun işe iadesine hükmetti
Diyarbakır Kayapınar Belediyesi’nde çalışırken, 22 Kasım 2016 tarihinde yayınlanan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kamu görevinden ihraç edilen Neval Seval Kaval Adsan’ın, OHAL Komisyonu’na yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine itirazda bulunduğu Ankara 21. İdare Mahkemesi, somut bilgi ve belgelere dayanmayan tespitlerin “hukuka aykırı” olduğuna hükmetti.
İhraç edilmesi üzerine görevine yeniden geri dönmek için OHAL Komisyonu’na başvuruda bulunan Adsan’ın başvurusu Komisyon tarafından reddedilmişti. Komisyonun, ret gerekçesi olarak ise Adsan hakkında Diyarbakır Valiliği’nin örgütle bağlantısı ve ilişkisi olduğu yönündeki değerlendirmesi, beraat ettiği Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi kararının içeriğinde yer alan tespitler, hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma ve 2007-2017 yılları arasında örgütün eylem ve etkinliklerine katıldığı yönündeki istihbari bilgileri gerekçe gösterilmişti.
Emsal karar
Yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine Adsan, komisyon kararının iptali için Ankara 21. İdare Mahkemesi’ne başvuru yaptı. Başvuruyu karara bağlayan mahkeme, emsal niteliğinde bir karara imza attı.
Adsan’ın hakkında 2007 yılında Diyarbakır’da “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davada beraat ettiğini, ihraçları protesto etmek amacıyla düzenlenen gösteriye katıldığı gerekçesiyle hakkında açılan davanın ise halen devam ettiğini belirten mahkeme, somut bilgi ve belgelere dayanmayan tespitlerin ‘örgüt ile iltisak ve irtibatı olduğu’ şeklinde değerlendirilemeyeceği gerekçesiyle OHAL Komisyonu’nun ret kararını “hukuka aykırı” buldu. Mahkeme kararında, “Davacının kamu görevine iade talebiyle OHAL Komisyonu’na yaptığı başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir” denildi.
Karar Diyarbakır’da bir ilk
Mahkemenin kararını değerlendiren Adsan’ın avukatı Osman Çelik, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ülkede OHAL kararı alındığını, bu karardan sonra ülkenin olağanüstü bir şekilde yönetildiğini hatırlattı. İdare mahkemesinin kararından sonra Kayapınar Belediyesi’ne işe iade başvurusunda bulunduklarını kaydeden Çelik, belediyenin bir aylık sürede müvekkilinin işe iadesine karar vermesi gerektiğini kaydetti. Mahkeme kararının herkesi bağladığını hatırlatan Çelik, Müvekkilinin 30 gün içerisinde işe iadesi yapılmazsa her türlü yasal yolu işleteceklerini söyledi. Çelik, Diyarbakır özelinde KHK ile ihraç edilmiş memurlara dair mahkemenin ilk defa böyle bir karar verdiğini belirtti.