Kürt Enstitüsü kurucularından Şefik Beyaz, Hewler’de 5 Aralık’ta Kürt parti ve örgütlerinden 70 ismin ulusal birlik için bir araya gelecek olmasının önemine dikkati çekerek ‘Ulusal kongrenin zemininin yaratılması için olumlu sonuçların ortaya çıkacağına inanıyorum’ dedi
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye saldırısı sonrası birçok Kürt aydın, yazar ve partiden ulusal birlik için çağrılar geldi. Yine yapılan basın açıklaması ve çeşitli etkinlerle ulusal birliğin oluşturulması için adımlar atılmaya başlandı. Bunun için 5 Aralık 2019’da Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Hewler’de Kürt parti ve örgütlerinden 70 ismin ulusal birlik için bir araya gelmesi planlanıyor.
Ulusal birlik çağrılarını Mezopotamya Ajansı’ndan Mehmet Halit Çetinbaş’a değerlendiren Kürt Enstitüsü kurucusu Şefik Beyaz, 5 Aralık’ta gerçekleşecek görüşmelerde Kürt halkının beklenti içerisinde olduğunu belirterek, 4 parçadaki Kürt kurum ve kuruluşların, sanatçıların ve aydınların birbiri ile iletişim kurması gerektiğini ifade etti.
Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik gerçekleştirilen saldırıların Kürtler arasında bir refleks ve tepki geliştirdiğini söyleyen Beyaz, tepkinin siyasal boyutunun önemine dikkat çekerek, “Rojava ve Rojava halkının özgürlük mücadelesi sahipleniliyor. İdeolojik karşıtlık içinde bulunan Kürt grupları da Rojava’ya ses verme eğilimine girdi. Bu olumlu ve hayra alamet bir yaklaşımdır” dedi.
‘İki boyut var’
Birliğin sosyolojik ve siyasi boyutlarının olduğunu belirten Beyaz, “Böylesi olağanüstü durumlarda, sosyolojik boyutunun öne çıkması, siyasi boyutunun da erişilebilir olduğunu gösteriyor. Var olan sosyolojik durumu siyasi evreye taşımak gerekir. Söylem düzeyinde elbette ki bu dillendirilecek. Temaslar kurulacak, toplantılar yapılacak. Kürt hareketi bundan olumlu sonuçlar çıkaracaktır. Siyasi öncelikleri farklı olan birçok yapının ulusal birlik çerçevesinde bir arada olması somut adımların önceliğidir” şeklinde konuştu
‘Düşünsel faaliyetler yürütülmeli’
Ulusal birlik düşüncesinin Kürtlerde ve Kürt aydınlarında büyük beklentiler yarattığını ifade eden Beyaz, siyasi düzeyde ilişkilerin arttırılması gerektiğini belirtti. Fikirde ortaklaşmanın somut bir adım olduğunu söyleyen Beyaz, “Aydınların ve entelektüellerin içinde bulunduğu düşünsel faaliyetler yürütülmelidir. Burada verilecek mesajlar veya kurulacak ilişkilerle süreç hızlandırılmalıdır. Bu mümkündür” diye vurguladı.
‘Olumlu sonuçların ortaya çıkacağına inanıyorum’
5 Aralık’ta Federe Kürdistan’da yapılması planlanan ulusal birlik görüşmelerine de değinen Beyaz, yaşanan her gelişmenin Kürt halkını etkilediği gibi kendisini de etkilediğini söyledi. Yapılacak görüşmenin psikolojik, sosyolojik ve siyasal olarak uygun bir zamanda gerçekleşeceğinin altını çizen Beyaz, “Bu görüşmelerden çok büyük beklentilerimiz var. Somut ve pratik adımların çıkacağını düşünüyorum. Ulusal kongrenin köşe taşları ve zemininin yaratılması için olumlu sonuçların ortaya çıkacağına inanıyorum. Güney Kürdistan ile kurulan ilişkilerin havası buraya da yansıyacaktır” diye belirtti.
Yeni dünya düzeninde Kürtlerin bütünlüklü olma çabasının görülebildiğini belirten Beyaz, organizasyonlarla ulusal birlik için atılacak adımların derinleşeceğini vurguladı. İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı iken Federe Kürdistan Bölgesi’ne ziyaretler gerçekleştirdiğini söyleyen Beyaz, “İlişkiler sadece siyasi boyutla sınırlı kalmamalıdır. Toplumu kaynaştırmak ve sosyolojik olarak birbirine bağlamak gerekiyor. Toplumun geliştireceği refleks siyasi anlayışa da yansıyacaktır. 4 parçadaki kurum ve kuruluşlar, sanatçılar ve aydınlar iletişim halinde olmalıdır” diye konuştu.
‘Birlikte yürümekte fayda var’
Atılacak adımların siyasi gelişmelere bağlı olarak ilerlemesinin ulusal birlik düşüncesini zayıflatacağını vurgulayan Beyaz, “Ne yapılacaksa onlara dikkat edilmeli. Bugün savaş var o zaman ulusal birliğimizi sağlayalım, yarın saldırılar bitti o zaman demokrasi deyip haklarımızdan ve düşüncemizden vazgeçmeyelim. Değişen öncelikler olabilir ama mümkün oldukça birlikte yürütmekte fayda var” diye belirtti.
‘Rojava yönetimi kendini kanıtladı’
Demokrasi sorununun çözülmeden Kürt sorununun çözülmeyeceğini söyleme yaklaşımını eleştiren Beyaz, Kürt meselesinin uluslararası bir sorun olduğuna dikkat çekti. “Kürdistan’ın 4 parçasını egemenlikleri altında tutanlar da uluslararası ittifaklar sonucu egemenliklerini sağladı” diyen Beyaz, ABD Başkanı Trump’ın ‘Kürtler bizim müttefiğimizdir’ sözünü hatırlatarak, “Dış güçler Kürdistan halkına savaşçı gözüyle bakıyor. Rojava halkı sadece askeri boyutuyla değil diplomasi yönüyle de kendini kanıtladı. Rojava yönetimi diplomasi de ittifaklarına karşı güven duygusu verdi. Rojava’nın bu yönü diplomasi barikatını açtı. Açılan bu yolda ilerleme ve gelişme devam edecektir” dedi.
Siyasal birliğin sağlanması ile birlikte ulusal kongre çalışmalarının da tartışılmaya başlayacağına vurgu yapan Beyaz, önümüzdeki dönemde ulusal kongre için de çalışmaların başlamasını umduğunu söyledi.